Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łąki przy Starym Młynie kolejny raz staną się miejscem pielgrzymki dla ceniących rozkosze podniebienia

Marek Wojciekiewicz
Marek Wojciekiewicz
W sobotę startuje dziewiąta edycja Festiwalu Smaku w Grucznie. Przygotowania do sztandarowej imprezy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły trwały okrągły rok

Corocznie w każdy przedostatni weekend sierpnia Gruczno, niewielka wieś niedaleko Świecia, zamienia się w gigantyczny piknik dla kilkudziesięciu tysięcy smakoszy i producentów rozmaitych produktów kulinarnych z całej Polski i zagranicy. W tym roku zgłosiło się ponad dwustu wystawców. Aż siedemdziesięciu z nich organizatorzy odprawili z kwitkiem. Festiwal Smaku w Grucznie ma już swoją wysoką renomę w kraju i zagranicą, dlatego sukces w tym konkursie gwarantuje solidną promocję. - Właśnie w trosce o tę renomę, kilkudziesięciu chętnym musieliśmy odmówić - tłumaczy Jarosław Pająkowski, komisarz festiwalu. - Chcemy promować, to co naprawdę wartościowe, dlatego z wielką uwagą analizujemy każde zgłoszenie. Formuła festiwalu pozostaje podobna jak w latach ubiegłych, po co zmieniać coś, co się doskonale już sprawdziło - przekonuje komisarz.

W sobotę o godzinie 10, chwile po oficjalnym otwarciu imprezy, rusza festiwalowa machina. W szranki stają szefowie kuchni, którzy o miano najlepszego powalczą w „Turnieju Kucharzy”. W tym samym czasie startuje festiwalowa estrada, gdzie swoje umiejętności będą prezentowały amatorskie zespoły z Tucholi, Lisewa, Chojnic, Świecia i Chełmna. Dla znużonych wędrówką między straganami uginającymi się od potraw, win, serów, wędlin i wielu innych smakowitych specjałów, organizatorzy przygotowali pokazy pracy psów pasterskich i maszyn rolniczych.

O godzinie 13 rozpocznie się turniej nalewek a na godzinę 17 zaplanowano galę Grand Prix Festiwalu Smaku i ogłoszenie zwycięzców w poszczególnych kategoriach konkursowych zmagań. O 18.30 na scenie pojawi się gwiazda festiwalu, Leonard Luther. Ogłoszenie wyników Turnieju Kucharzy przewidziane jest na godzinę 19.30, po niej dalszy ciąg koncertu Leonard Luthera. Odwiedzający sierpniową imprezę w Grucznie, oprócz degustacji wielu niezwykłych potraw, mają okazję porozmawiać z ich wytwórcami, którzy zdarza się, dzielą się z nimi sekretami powstawania tych przysmaków. W niedzielę festiwalowe emocje już od godziny 10. W tym dniu przewidziano też kolejne atrakcje, między innymi Turniej Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły. Oficjalne zakończenie Festiwalu Smaku 2014 zapowiadane jest na godzinę 17.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!