Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W niedzielę w zamku krzyżackim rusza I Wolny Jarmark Toruński

Redakcja
Rozmowa z FILIPEM MALINOWSKIM, którym wspólnie z Renatą Wypij organizuje I edycję Wolnego Jarmarku Toruńskiego.

Skąd pomysł?

Chcemy promować zdrową i pozbawioną konserwantów żywność. Podobna impreza odbywała się do tej pory tylko raz w miesiącu w Muzeum Etnograficznym. Efekt? Wiele osób, aby mieć stały dostęp do świeżych produktów jeździ na Frymark do Bydgoszczy. Od teraz co dwa tygodnie będą mogli spotykać się u nas w ruinach zamku krzyżackiego.

Czym Wolny Jarmark Toruński różni się wspomnianego jarmarku w Muzeum Etnograficznym?

W Muzeum Etnograficznym można dostać wyłącznie certyfikowane produkty ekologiczne. Rolnika, który ma kilka hektarów gospodarstwa nie stać na takie certyfikowanie, mimo, że spełnia wszystkie wymogi. My stawiamy przede wszystkim na produkty wytwarzane metodą tradycyjną. Bez chemicznych konserwantów.

Na co konkretnie będzie można trafić wybierając się w niedzielę na waszą imprezę?

Będzie można kupić różne produkty z krowiego i koziego mleka, a także szeroki wachlarz wędlin. I to zarówno tradycyjnych, jaki i np. z koziego mięsa. Najważniejsze jest to, że wszystko będzie świeże, a więc zrobione na kilka dni przed imprezą. Wystawcy będą pochodzić głównie z naszego województwa.

Więcej w piątkowym wydaniu "Nowości".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska