Ananasowiec będzie hitem

Katarzyna Radzimirska
Bardzo ważnym elementem wielkanocnego menu są ciasta. Jeśli nie chcemy ich piec sami, to już ostatni dzwonek, by zapisać się w cukierni na świąteczne mazurki, makowce czy serniki...

Bardzo ważnym elementem wielkanocnego menu są ciasta. Jeśli nie chcemy ich piec sami, to już ostatni dzwonek, by zapisać się w cukierni na świąteczne mazurki, makowce czy serniki...

<!** Image 2 align=none alt="Image 170612" sub="Przed świętami najlepiej sprzedają się mazurki i serniki. Na zdjęciu Katarzyna Szydłowska z firmy Dobre ciasta / Fot. Jarosław Czerwiński ">- Tak, jak Boże Narodzenie kojarzy mi się z karpiem i zupą z suszonych owoców, tak nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurka, takiego tradycyjnego, pełnego bakalii - mówi pani Barbara, mieszkanka ul. Ostrowskiej. - Przez wiele lat sama piekłam ciasta, ale w tym roku chyba kupię gotowe. Przerażają mnie koszty. Kilka dni temu kupowałam kilogram cukru, który w sklepiku na naszym osiedlu kosztował ponad 6 złotych! Nie wspomnę już o dodatkach, typu polewa czekoladowa czy bakalie. Nawet w Biedronce trzeba na nie wydać fortunę. Myślę, że gotowe ciasto wyjdzie taniej, a będzie równie smaczne.

<!** reklama>W większości włocławskich cukierni przed świętami jest ogromny wybór ciast. Na przykład na Zazamczu bez trudu można kupić świątecznego mazurka z czekoladową polewą za 18 złotych. Mazurek z bakaliami jest 6 złotych droższy. Nie brakuje też miłośników tarty z jabłkami, która coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach. Za jedno takie ciasto średniej wielkości trzeba zapłacić około 22 złotych. Jeśli jednak nie chcemy kupować wypieków kilka dni wcześniej, a w ostatniej chwili, lepiej wcześniej się zapisać.

- Mamy na liście już kilkadziesiąt osób, które są zainteresowane kupnem wielkanocnych wypieków - przyznaje Anna Kwiatkowska z firmy Dobre ciasta. - Są to zwykle stali klienci, którzy są przekonani do jakości naszych wyrobów. Dużym powodzeniem cieszą się serniki, makowce, mazurki, a także szarlotki - zarówno te tradycyjne, jak i z kremem, czy cappuccino. Nie brakuje także klientów na orzechowce, „fale Dunaju” (ciasto z jabłkami, wiśniami z polewą - przyp. red.) czy placek królewski na bazie miodu. Jednak prawdziwym hitem jest od kilku lat ananasowiec.

Niestety, cukiernicy nie pozostawiają złudzeń - przed samymi świętami ceny ciast najprawdopodobniej pójdą w górę. - Na pewno podniesiemy ceny, bo wzrosły koszty produkcji, między innymi, cukier, podatki, paliwo - dodaje pani Anna. - Myślę jednak, że nie zdecydujemy się na większą podwyżkę, niż 50-70 groszy na kilogramie ciasta.

Stołu wielkanocnego nie sposób też sobie wyobrazić także bez jajek: gotowanych na twardo, faszerowanych, z majonezem i szczypiorkiem, siekanych w sałatce czy przygotowanych na wiele innych sposobów. Można je kupić w hipermarketach - np. w Realu, już za 0,99 zł. Można też kupić jajka na bazarach - wtedy cena może zależeć od naszych zdolności do negocjacji i wówczas np. kupując jednorazowo kilka mendli, możemy sporo zaoszczędzić.

Wielkanocny przysmak

Ananasowiec może być hitem na świątecznym stole, ale Jak go przygotować?

Składniki ciasta biszkoptowego – 4 jajka, 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki kremu - 1 puszka ananasa, 1 kostka masła, 1 budyń waniliowy, 3 łyżki wody, 4 żółtka, 4 łyżki cukru. Składniki bezy kokosowej - 4 białka, 1 szklanka cukru, 20 dag wiórków kokosowych.

Ciasto biszkoptowe powinno być jak najcieńsze. Należy je piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Krem przygotowujemy z soku z odsączonych ananasów, budyniu, cukru i żółtek, z których gotujemy budyń. Po ostudzeniu dodajemy masła, a na koniec ananasa pokrojonego w kostkę. Aby przygotować bezę, ubijamy z białek i cukru pianę na sztywno i dodajemy wiórki, a następnie pieczemy ją w tej samej formie, co biszkopt, przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Na koniec biszkopt nasączamy, na jego wierzch kładziemy krem, na górę bezę i ananasowiec gotowy!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
sushi

Ja robię zawsze na wielkanoc babę herbacianą:) Do tradycyjnego ciasta wystarczy dodac napar z tradycyjnej czarnej dilmah albo aromatyzowanej cytrynowej.

Dodaj ogłoszenie