Pochodzenie awokado
Awokado pochodzi z Meksyku. Uprawiany jest od tysięcy lat. Wyróżnia się gruszkowatym kształtem i intensywnie zieloną skórką. W środku zobaczymy sporych rozmiarów pestkę i miękki miąższ. Obecnie na rynku powszechnie dostępne są dwie odmiany awokado:
Fuerte – najczęściej spotykana. Ma połyskującą skórkę, kształtem zbliżone jest do gruszki,
Hass – chropowata skórka ma kolor od ciemnozielonej do brązowej. Jest mniejsze od fuerte i posiada owalny kształt.
Oprócz tych odmian są jeszcze Bacon i Zutano i wiele innych. Bacon ma skórkę o cienkim czerwonym nalocie. Zutano zaś jest mniejsze i ma bardziej jasny miąższ. Wiele odmian awokado w ogóle nie trafia na nasz rynek.
Właściwości zdrowotne awokado
Awokado to jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Jest bogate w zdrowe tłuszcze, głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Ponadto jest źródłem:
jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prace serca,
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są doskonałym źródłem energii,
błonnika pokarmowego, który zapewnia sytość na długie godziny i wspomaga perystaltykę jelit,
witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
kwasu foliowego, który wspiera budowę i odnowę komórek,
przeciwutleniaczy, głównie witaminy A, C i E, manganu miedzi i cynku – składniki te hamują starzenie się organizmu.
Na co pomaga awokado?
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, witamin i karotenoidów pomaga, jak czytamy na drmax.pl, utrzymać poziom cholesterolu na właściwym poziomie. Co więcej, związki obecne w awokado wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
Nienasycone kwasy tłuszczowe usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, co sprzyja poprawie pamięci i koncentracji. Obecność składnika w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych,
Składniki aktywne awokado przyspieszają regenerację skóry. Z tego powodu owoc ten często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków o właściwościach nawilżających i przeciwstarzeniowych,
Obecne w awokado karotenoidy, witaminy C i E chronią organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Ma to duży wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Okazuje się jednak, że są osoby, które powinny unikać awokado, gdyż może on niekorzystnie wpływać na ich zdrowie. Kto powinien zrezygnować z jedzenia awokado?
Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?