MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Awokado dobre w diecie, ale nie dla każdego. Osoby z takimi schorzeniami powinny unikać jedzenia tego owocu

mfred
Awokado przebojem wdarło się do polskiej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez spożycia tego owocu. Jakie są właściwości awokado i kto nie powinien go jeść? Sprawdź szczegóły!

Pochodzenie awokado

Awokado pochodzi z Meksyku. Uprawiany jest od tysięcy lat. Wyróżnia się gruszkowatym kształtem i intensywnie zieloną skórką. W środku zobaczymy sporych rozmiarów pestkę i miękki miąższ. Obecnie na rynku powszechnie dostępne są dwie odmiany awokado: 

  1. Fuerte – najczęściej spotykana. Ma połyskującą skórkę, kształtem zbliżone jest do gruszki, 

  2. Hass – chropowata skórka ma kolor od ciemnozielonej do brązowej. Jest mniejsze od fuerte i posiada owalny kształt. 

Oprócz tych odmian są jeszcze Bacon i Zutano i wiele innych. Bacon ma skórkę o cienkim czerwonym nalocie. Zutano zaś jest mniejsze i ma bardziej jasny miąższ. Wiele odmian awokado w ogóle nie trafia na nasz rynek.

Właściwości zdrowotne awokado

Awokado to jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Jest bogate w zdrowe tłuszcze, głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Ponadto jest źródłem:

  • jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prace serca,

  • wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są doskonałym źródłem energii,

  • błonnika pokarmowego, który zapewnia sytość na długie godziny i wspomaga perystaltykę jelit,

  • witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,

  • kwasu foliowego, który wspiera budowę i odnowę komórek,

  • przeciwutleniaczy, głównie witaminy A, C i E, manganu miedzi i cynku – składniki te hamują starzenie się organizmu.

Na co pomaga awokado?

Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, witamin i karotenoidów pomaga, jak czytamy na drmax.pl, utrzymać poziom cholesterolu na właściwym poziomie. Co więcej, związki obecne w awokado wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, 

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, co sprzyja poprawie pamięci i koncentracji. Obecność składnika w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, 

  • Składniki aktywne awokado przyspieszają regenerację skóry. Z tego powodu owoc ten często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków o właściwościach nawilżających i przeciwstarzeniowych, 

  • Obecne w awokado karotenoidy, witaminy C i E chronią organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Ma to duży wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. 

Okazuje się jednak, że są osoby, które powinny unikać awokado, gdyż może on niekorzystnie wpływać na ich zdrowie. Kto powinien zrezygnować z jedzenia awokado?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska