Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Baba wielkanocna według Ewy Wachowicz. Jak zrobić to tradycyjne ciasto na Wielkanoc? Oto prosty przepis!

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
Przygotowanie tego wielkanocnego przysmaku zajmuje około 2 godzin
Przygotowanie tego wielkanocnego przysmaku zajmuje około 2 godzin Fot. Dariusz Gdesz
Baba wielkanocna Ewy Wachowicz to ostatnio hit w internecie! Wielkanoc, jak wszystkie inne święta, nie może się obejść bez tradycyjnych dań. To czas prawdziwego ucztowania, który nadchodzi po 40 dniach Wielkiego Postu. Podstawą są tu oczywiście jaja i mięso. Na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć słodkich przysmaków jak mazurki i baby. My dziś podpowiadamy, jak upiec tę ostatnią. Sprawdźcie, jak ją robi Ewa Wachowicz.

Zobacz wideo: Żywność drożeje szybciej niż przewidywano.

Kim jest Ewa Wachowicz?

Ewa Wachowicz to bardzo barwna postać. W 1992 roku została Miss Polonia, a rok później zaczęła pracę jako rzeczniczka prasowa rządu premiera Waldemara Pawlaka. Później pracowała jako producentka telewizyjna między innymi programów kulinarnych.

Do kuchni ciągnęło ją jednak od dziecka. Jej rodzice prowadzili gospodarstwo rolne pod Krakowem, a ona sama uwielbiała pomagać przy przygotowywaniu posiłków. W końcu zdecydowała się zrezygnować z roli producenta i stanąć po drugiej stronie kamery. Na antenie Polsatu stworzyła bardzo popularny program "Ewa gotuje".

Przygotowanie tego wielkanocnego przysmaku zajmuje około 2 godzin
Przygotowanie tego wielkanocnego przysmaku zajmuje około 2 godzin Fot. Dariusz Gdesz

Jaki jest przepis Ewy Wachowicz na wielkanocną babę?

Składniki na wielkanocną babę według Ewy Wachowicz:

  • 500 g - mąki
  • 350 g - cukru
  • 250 g - masła
  • 4 - jajka
  • ¾ szklanki - mleka lub śmietany
  • 3 łyżki - kakao
  • 1 łyżka - proszku do pieczenia
  • 1 - cukier waniliowy

Przepis na wielkanocną babę Ewy Wachowicz - opis przygotowania:

Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.

Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.

Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska