Piotr Kuczborski jest specjalistą ochrony środowiska i kształtowania krajobrazu, specjalizuje się m.in. w botanice i siedlisko-znawstwie. Wykonuje ekspertyzy i raporty oddziaływania na środowisko, prowadzi również wykłady i warsztaty przyrodnicze.
- Pracowałem w dwóch ośrodkach edukacji ekologicznej i wiele lat prowadziłem tam zajęcia, teraz przyszedł czas na mój własny projekt - mówi. - Wykład, który zaproponowałem, jest jednym z moich najnowszych i bazuje na prywatnym stylu odżywiania i gotowania. W sezonie wegetacyjnym eksperymentuję z dziko rosnącymi roślinami jadalnymi, dlatego też przepisy, które pokazałem w trakcie wykładu, są moimi autorskimi.
Zdrowie odżywianie
W pierwszej części wykładu Piotr Kuczborski przedstawił swoje poglądy na temat zdrowia i odżywiania. Zachęcał do korzystania z lokalnej żywności ekologicznej, zarówno z powodów zdrowotnych, jak i ze względu na wpływ gospodarki rolnej na środowisko. Mówił o tym, gdzie ją można zdobyć.
- W mojej opinii, w tej chwili żywność ekologiczna jest już łatwo dostępna. Niemal na każdym osiedlu w Toruniu jest sklepik z żywnością ekologiczną, a w każdą pierwszą sobotę miesiąca w toruńskim Muzeum Etnograficznym odbywa się kiermasz żywności ekologicznej, gdzie zaopatruję się na cały miesiąc - mówił prelegent. - Natomiast dwa razy w miesiącu w niedzielę mamy Wolny Jarmark na Rynku Nowomiejskim, gdzie też bywam.
Dzikie rośliny w kuchni
W drugiej części wykładu botanik omówił, jak korzysta z dziko rosnących roślin w kuchni. Zbieramy wyłącznie znane gatunki - jak w przypadku grzybów, nie wolno się pomylić. Z kolei od strony ochrony środowiska, należy zbierać tylko gatunki występujące pospolicie. Nigdy nie wolno zbierać roślin rzadkich czy chronionych.
- Pomimo że do wykładu wybrałem 64 gatunki roślin dostępnych wiosną, omówiłem jedynie 20 najbardziej pospolitych, łatwych do rozpoznania i trudnych do pomylenia. Za około półtora miesiąca zorganizuję wyjście w teren, gdzie będę uczyć rozpoznawania wartościowych roślin dziko rosnących wokół nas - zachęcał.
Mało kto wie, że co trzecia roślina, którą omijamy, jest jadalna.
Polecamy:
Ile trzeba zapłacić za ślub w kościele? Cenniki parafialne z Torunia i okolic
Podwyżki rent i emerytur. Ile i dla kogo?
Ile zarabiają policjanci?
- Nielubiana przez wielu pokrzywa, jest jednym z moich ulubionych przysmaków, przyrządzam z niej zupę i zapiekam w cieście francuskim - dzielił się doświadczeniem Piotr Kuczborski. - Młode liście lipy, brzozy czy buka są smacznym i dekoracyjnym dodatkiem w moim menu. Babka lancetowata jest świetna w cieście naleśnikowym, mniszek polecam jako dodatek do sałatek, czosnaczek (nie mylić z czosnkiem) najlepiej mi smakuje na surowo. Liście babki lancetowatej zawierają śluzy, które korzystnie powlekają układ pokarmowy, można wzbogacać nimi kanapki, a kwiatostan jeść jak szparagi.
Zapraszam na moją nową stronę na Facebooku: Dzika flora w kuchni botanika, gdzie będę zamieszczał przykładowe przepisy oraz informacje o kolejnych wykładach, warsztatach i zajęciach w terenie.
Warto wiedzieć: Lubi też pizzę, ale woli ekożywność
- Oczywiście jadam również normalne pokarmy i nie jestem na całkowicie zdrowej diecie, przynajmniej jeszcze nie. Lubię na spotkaniu z przyjaciółmi, tak jak oni, zjeść pizzę, wypić piwo, itp. - mówi pan Piotr z Rubinkowa.
- Natomiast kiedy gotuję dla siebie i rodziny, zwykle większość składników pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, głównie z naszego regionu, a w sezonie wegetacyjnym „bawię się” w dziką kuchnię.
Interwencje toruńskich policjantów w nieoznakowanym radiowozie BMW
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?