Biała kiełbasa na święta wielkanocne. Czy na pewno warto jeść ten świąteczny przysmak? Sprawdźcie czym producenci faszerują specjał?
Biała kiełbasa - sprawdź co jesz! Co jest w środku?
Biała kiełbasa, aby przetrwała dłuższy okres czasu w domu musi zawierać pewne polepszacze. Według eksperta Wirtualnej Polski w dziedzinie dodatków do żywności Mariusza Kowalewskiego w białej kiełbasie można odnaleźć m.in. błonnik i białko sojowe, co pozwala na zwiększenie masy i oszczędności na mięsie. W rezultacie produkt jest dużo tańszy.
Polecamy: Zobacz które produkty mają tyle samo kalorii! Będziesz w szoku!
Biała kiełbasa zawiera też wiele konserwantów m.in. maltodekstynę i glutaminian sodu. Są to tzw. nośniki smaku i zapachu.
Z kolei skorbinian sodu powoduje, że mięso jest trwalsze i nie psuje się. Fosforany zawarte w białej kiełbasie sprawiają, że nie wycieka z niej woda.
Co jeszcze trafia do środka? >>>>
Jakie potrawy zrobimy z białej kiełbasy?