Ogórki kiszone - smaczne i zdrowe
Ogórki kiszone mają wielu zwolenników właśnie ze względu na walory smakowe. To połączenie smaku kwaśnego ze słonym, do tego twardawa, chrupiąca, ale soczysta konsystencja i faktura.
Ogórki kiszone są nie tylko smaczne, a także, jak wszystkie kiszonki, bardzo zdrowe. To bogate źródło cennych dla zdrowia składników, między innymi witaminę C, E, bardzo korzystnie działają też na mikroflorę jelitową (przez co budują odporność organizmu) i wspomagają trawienie.
Ogórki kiszone przygotowuje się dość łatwo, ze świeżych ogórków. Świeże ogórki poddawane są procesowi fermentacji mlekowej. Cukry zawarte w ogórkach pod wpływem bakterii rozkładane są na kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy zapobiega psuciu się kiszonek, i sprawia, że możemy je bezpiecznie zjeść bez obawy o zatrucie, na przykład pleśnią.
Przez takie błędy ogórki kiszone są mętne i się gazują
Kiszenie ogórków wydaje się być łatwe, jednak przez pewne błędy ogórki mogą się zrobić mętne i będą się gazować. Gaz może spowodować, że cała partia ogórków zepsuje się. Dlatego przy przyrządzaniu ogórków kiszonych warto stosować się do kilku ważnych zasad. Zobacz w galerii, jak przygotować idealne ogórki kiszone.
Zobacz także to:
► Trik na kwitnienie pelargonii. Dodaj to do doniczki, a balkon utonie w kwiatach pelargonii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?