Bon żywnościowy na ratunek polskiej gastronomii. Dla kogo? Kto i kiedy będzie mógł go wykorzystać? Czy bon wejdzie w życie? OTO ZASADY

red
Bon żywnościowy dla branży gastronomicznej? Rząd rozważa zaoferowanie polskim przedsiębiorcom, by kupowali bony żywnościowe pracownikom. Koronawirus od roku skutecznie pustoszy nie tylko zdrowie i życie, ale również działalność niektórych branż. Jedną z tych, które najbardziej dotykają restrykcje związane z walką z Covid-19 jest gastronomia. Wiele restauracji, pubów nie przetrwało. Czy bon żywnościowy - najnowszy pomysł rządzących, pozwoli przetrwać branży gastronomicznej?Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Bon żywnościowy dla branży gastronomicznej? Rząd rozważa zaoferowanie polskim przedsiębiorcom, by kupowali bony żywnościowe pracownikom. Koronawirus od roku skutecznie pustoszy nie tylko zdrowie i życie, ale również działalność niektórych branż. Jedną z tych, które najbardziej dotykają restrykcje związane z walką z Covid-19 jest gastronomia. Wiele restauracji, pubów nie przetrwało. Ci, którzy działają dalej, narzekają na zbyt małą pomoc rządu w ratowaniu miejsc pracy. Czy bon żywnościowy - najnowszy pomysł rządzących, pozwoli przetrwać branży gastronomicznej?

Bon żywnościowy. Nowy pomysł rządu?

O tym, że branża gastronomiczna najdotkliwiej odczuwa skutki walki z koronawirusem widać na każdym kroku. Wiele restauracji i pubów praktycznie w każdym mieście w Polsce przestało działać. Reszta prowadzi działalność w ograniczony sposób. Sprzedaż dań tylko na wynos, brak możliwości spożywania w restauracjach boleśnie odbija się na kieszeniach restauratorów. Czy sytuację zmieni bon żywnościowy?
Jak ustalili reporterzy RMF FM rząd myśli o wprowadzeniu tak zwanego bonu żywnościowego, który miałby pomóc branży gastronomicznej.

  • Innym pomysłem jest wprowadzania obniżonego VAT-u dla tego sektora działalności gospodarczej. Ministerstwo rozwoju ma między innymi o tym rozmawiać z przedstawicielami branży gastronomicznej.
  • Bon żywnościowy miałby stanowić zachętę do częstszego korzystania z restauracji - na razie do zamawiania potraw na wynos i z dostawą.

Dla kogo bon żywnościowy

Rząd, jak ustalili dziennikarze RMF FM, rozważa zaoferowanie polskim przedsiębiorcom, by kupowali bony żywnościowe pracownikom: na przykład w wysokości 100 złotych. Rząd dokładałby od siebie też pewną kwotę: na przykład drugie tyle. Szefowie mogliby więc kupować swoim pracownikom bony na przykład 100-złotowe, które miałyby wartość 200-300 złotych.
Bon żywnościowy byłby do wykorzystania w dowolnej restauracji. Miałoby to wspomóc branżę, która jest zamknięta już od pół roku i może działać jedynie w formule na wynos i z dostawą potraw.

Polecamy

Branża gastronomiczna protestuje

Przedstawiciele branży gastronomicznej od początku pandemii protestują przeciwko restrykcjom wprowadzanym przez rząd w stosunku do ich sektora działalności. Jak tłumaczą, zagrożonych jest ponad 70 tys. małych i średnich przedsiębiorców sektora gastronomii i około miliona miejsc pracy. Wszystko przez uniemożliwienie restauracjom pracy stacjonarnej - przedstawiciele branży podają, że spowodowało to 70-procentowy spadek sprzedaży. Alarmują też, że prawie wszystkie restauracje działają dziś poniżej progu rentowności, a wiele z nich już się nie podniesie. Mają także swoje postulaty.

  1. Merytoryczny Plan wychodzenia z kryzysu na 6 miesięcy
  2. Zwolnienie pracodawców i pracowników z ZUS na 6 miesięcy
  3. Stała i jednolita stawka 8% VAT na wszystkie produkty i usługi
  4. Fundusz Wsparcia Gastronomii
  5. Tarcza Antykryzysowa dla Gastronomii
  6. Standardy „Bezpieczna Restauracja w epidemii” wg typów lokali
  7. Zniesienie ograniczeń czasowych otwarcia wszystkich lokali
  8. Podstawa konstytucyjna ograniczania prowadzenia działalności

Lockdown w Polsce od 20 marca do 9 kwietnia

Przypomnijmy, że obostrzenia obowiązujące dotychczas w województwach z najwyższą liczbą zakażeń zostały rozszerzone na całą Polskę. Lockdown zostanie wprowadzony w sobotę 20 marca i będzie obowiązywał do 9 kwietnia. Nadal będą zamknięte restauracje i bary, a posiłki wydawane będą tylko na wynos.
Minister zdrowia Adam Niedzielski jeszcze z początkiem marca mówił, że jeżeli po świętach wielkanocnych będziemy mieli apogeum zachorowań za sobą, to rząd będzie podejmować odważne decyzje luzujące.
Będziemy przywracali wszystkie te sektory i branże, które były dotknięte do tej pory obostrzeniami - zapowiedział Niedzielski.
Prawdopodobnie minister miał na myśli na przykład otwarcie ogródków kawiarnianych i restauracyjnych.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie