Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto na Wielkanoc 2020: tanie i proste przepisy. Jak robić ciasto? Przepisy polecają m.in. Magda Gessler, Anna Starmach i Agnieszka Maciąg

Paulina Błaszkiewicz
Paulina Błaszkiewicz
Ciasto na Wielkanoc 2020: oto proste przepisy m.in. babka wielkanocna i sernik. Przedstawiamy przepisy na ciasta wielkanocne, które polecają Magda Gessler, Anna Starmach i Agnieszka Maciąg. Najciekawsze i sprawdzone przepisy ich autorstwa możecie znaleźć w naszym materiale. Wypróbujcie! Ciasta wielkanocne to nieodłączny element Wielkanocy. Zawsze goszczą na polskich stołach. Oto prosty przepis na lubiane ciasto.

Ciasto na Wielkanoc 2020: Babka wielkanocna. Prosty i tani przepis

Podczas świątecznej krzątaniny nie zawsze starcza nam czasu na wszystko co jest do zrobienia. Dlatego dobrą opcją jest także ciasto bez pieczenia, które możemy zrobić bez zajmowania piekarnika. Dzięki temu w tym samym czasie mamy zrobione dwie potrawy. Wiele ciast na Wielkanoc możemy zrobić właśnie w taki sposób. Poniżej znajdują się nasze propozycje na tanie i dobre wypieki, które każdemu przypadną do gustu.

Babka drożdżowa wg. przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • mleko, 1/2 szklanki
  • świeże drożdże, 40 g
  • jajka, 3 całe i 2 żółtka
  • Miękkie masło, 100 g
  • cukier, 100 g
  • mąka, 2 szklanki
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • bakalie (rodzynki, migdały pokrojone, skórka pomarańczowa), 1/2 szklanki
  • polewa i płatki migdaów do dekoracji.

Przygotowanie: W letnim mleku rozpuścić drożdże. Dodać 1/3 szklanki mąki i łyżkę cukru. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Ubić całe jajka z żółtkami razem z cukrem, skórką cytrynową, solą i cukrem waniliowym. Dodać masę jajeczno-cukrową do zaczynu. Dosypać resztę mąki i wymieszać do połączenia składników (około 5 minut). Dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Dosypać bakalie i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej wcześniej formy i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po upieczeniu polać polewą i posypać płatkami migdałów.

Sernik krakowski

Wielkanocny sernik jest robiony na wiele sposobów w zależności od regionu jak i upodobań smakowych. Może być przygotowany w piekarniku lub doskonale sprawdzi się jako ciasto bez pieczenia z ulubioną galaretką, owocami i bitą śmietaną.

Słynna restauratorka w jednej ze swoich książek podała też przepis na pyszny sernik krakowski. By zrobić takie ciasto potrzebujemy:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • Masa serowa:
  • 800 g sera chudego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 50 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania blachy
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu


A jak je przygotować?

Nożem siekamy zimne masło z mąką ,cukrem pudrem i solą. Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto. Formujemy kulę ,owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min. Potem bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki. Nakłuwamy i pieczemy 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem. Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło. Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka ,ubijamy białka na pianę. Masę serową delikatnie ,acz stanowczo ,mieszamy z pianą ,dodając najpierw 1/3 ,a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii ,namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki. Układamy na masie serowej ozdobną kratkę. Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy. Wyłączamy piekarnik i czekamy ,aż ostygnie. Można ewentualnie uchylić drzwiczki.

Anna Starmach – jurorka polskich edycji MasterChef i autorka książek kulinarnych na Wielkanoc na swojej stronie internetowej poleca m.in. sernik z trzech składników. Do jego wykonania potrzebujemy: 4 jajka, 160 g białej czekolady i 160 g serka kremowego (typu Philadelphia). Dodatkowo potrzebna jest 1szklanka gorącej wody, masło do wysmarowania formy, cukier puder do posypania i ulubione owoce do dekoracji.

Jak przygotować sernik?

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.Dno i boki formy o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, brzegi wyłóż papierem do pieczenia (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej masłem obręczy).Czekoladę połam na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej). Rozpuszczoną czekoladę ostudź (nie powinna parzyć w palce).Delikatnie wymieszaj czekoladę z serkiem. Żółtka oddziel od białek. Dodaj żółtka do masy serowo-czekoladowej, wymieszaj rózgą. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy. Formę przełóż na blachę do pieczenia. Na blachę wylej szklankę gorącej wody. Piecz 15 minut w 170 stopniach, następnie zmniejsz do 160 stopni i piecz 20 minut. po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku jeszcze 20 minut. Wyciągnij z piekarnika i ostudź całkowicie.
Podawaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami.

Babka drożdżowa: Agnieszka Maciąg

Przepisem na wielkanocną babkę drożdżową podzieliła się też Agnieszka Maciąg w swojej książce "Smak miłości"

Składniki (porcja na 2 duże babki):

  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 8 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka, lekko ciepłego
  • 200g masła
  • 1 kg mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek rumu
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • duża garść rodzynek
  • szczypta soli

Lukier:1/2 kg cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy + skórka kandyzowana do ozdoby

Wykonanie ciasta:

Cukier i żółtka utrzyj na kogel-mogel.
Masło rozpuścić w ciepłym mleku.
Drożdże włóż do dużej miski i zalej je mlekiem z masłem.
Dodaj wszystkie składniki i UWAGA – nie mieszaj ich, ale przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny.
Wyrób gładkie ciasto i odstaw pod przykrycie na 30 min, żeby urosło.
Przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20-30 minut, by ponownie wyrosło.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz przez ok. 1 godzinę.

Wykonanie lukru:

Do przetartego przez sitko cukru pudru (żeby nie było grudek) dodawaj stopniowo sok z cytryny i ucieraj. Każda cytryna ma inną wielkość, dlatego nie jestem w stanie podać dokładnie idealnych proporcji. Musimy uzyskać lukier, który będzie dosyć gęsty, aby nie spłynął, a jednak na tyle płynny, by ładnie rozprowadził się po cieście. Dlatego musisz kierować się wyczuciem. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodaj więcej cukru pudru. A jeśli jest zbyt gęsty dodaj trochę soku z cytryny. A teraz uwaga mój sekret: do lukru dodaj trochę skórki drobno otartej z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy. Ile? Tyle ile lubisz – 1 łyżeczkę lub 1 łyżkę. I dokładnie wymieszaj.Gdy babki będą upieczone i trochę przestygną możesz je polukrować. Na koniec dodaj na wierzch dla ozdoby skórkę kandyzowaną

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska