Co Cię może zabić? Codziennie jesz te rakotwórcze produkty. Tego unikaj, by nie zwiększać ryzyka zachorowania na raka

JK
Choć przez długi czas co do wpływu diety na rozwój nowotworów były wśród naukowców pewne wątpliwości, dziś możemy powiedzieć z całą pewnością - nasz jadłospis może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Badania naukowe dokładnie wskazują, których produktów lepiej unikać, jeśli chcemy zachować zdrowie. Czego nie jeść, by nie zwiększać szansy zachorowania na nowotwór? Lista produktów znajduje się w galerii.

Produkty zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwór

Często nie zdajemy sobie sprawy, że powszechnie dostępne produkty, które spożywamy codziennie, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Przeważnie tyczy się to żywności przetworzonej, która po modyfikacji może prowadzić do mutacji na poziomie DNA. Jak twierdzi dr Robert Wright z American Anti-Cancer Institute:

Raka wywołują związki chemiczne oraz promieniowanie.

Jest to prawda, ale nie całkowita. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem i Amerykański Instytut Badań nad Rakiem oszacowały, jakie czynniki w jakim stopniu zwiększają ryzyko zachorowania. Z ich badań wynika, że:

  • predyspozycje genetyczne odpowiadają zaledwie za 5-10 proc. przypadków zachorowań
  • nieodpowiednia dieta, nadwaga, otyłość czy brak aktywności fizycznej – za 3-8 razy więcej przypadków

O ile żywność sama w sobie nie powinna nam zaszkodzić, o tyle substancje używane do jej produkcji, sposób jej przechowywania, przygotowania lub stopień przetworzenia - już owszem.

Do najbardziej rakotwórczych produktów zaliczają się:

  • alkohol
  • mięso czerwone
  • sól
  • cukier
  • wysokoprzetworzone węglowodany

Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty są rakotwórcze i w jaki sposób mogą nam zaszkodzić.

Materiał oryginalny: Co Cię może zabić? Codziennie jesz te rakotwórcze produkty. Tego unikaj, by nie zwiększać ryzyka zachorowania na raka - Polska Times

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Prawda

czytanie steku bzdur również może zabić...

M
Marta
26 czerwca, 19:57, Gość:

Anowalijki owoce to nie rakotworcze taki sam syf kupilem nektarynki w lidlu zona zjadla 2 sztuki to malo sie nie wykonczyla takie swinstwo

Ponieważ owoce zwłaszcza cytrusowe przed obraniem trzeba umyć w ciepłej wodzie ,a po obraniu znów opłukać w zimnek wodzie.Ja tak robię przed obieraniem wszystkich owoców

Owoce są pryskane obwicie ,aby nie gniły i to jest ta trucizna ,która czasem przenika do środka owoców ,tych które mają cieńszą skórkę.Moja znajoma ,omało nie umarła z zatrucia ,po zjedzeniu 3 mandarynek ,nie myła nigdy przed obraniem z skórki.Czasem jest więcej tej trucizny na owocach ,niż zwykle i wtedy można się zatruć.

V
Viola
jak sobie poradzić z pestycydami, jak sie ich pozbyć z żywnosci przed spożyciem https://www.facebook.com/TaxifolinPlus/videos/625674247868495/
G
Gość
2019-05-01T10:47:09 02:00, kaziuk:

Tylko pierogi - i nic wiecej! Polak nie da sie otruc jakims tam schabowem z frytkamy i rakotworczo stalicznojom! My wolim sie truc chopinem i zytnio!

Wszystko syf w każdej żywności

G
Gość
Ten artykuł przekreśla całą żywność która jest dostępna na rynku.
G
Gość
Anowalijki owoce to nie rakotworcze taki sam syf kupilem nektarynki w lidlu zona zjadla 2 sztuki to malo sie nie wykonczyla takie swinstwo
k
kaziuk
Tylko pierogi - i nic wiecej! Polak nie da sie otruc jakims tam schabowem z frytkamy i rakotworczo stalicznojom! My wolim sie truc chopinem i zytnio!
Dodaj ogłoszenie