Kurczak po toskańsku
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- przyprawa gyros
- sól i pieprz
- szczypta ostrej papryki
- kilka suszonych pomidorów
- 3 garście świeżego szpinaku
- 130 g serka mascarpone
- łyżka oleju
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w plastry i polewamy olejem, mieszamy. Przyprawiamy przyprawą gyros. Podsmażamy je na patelni.
Na drugą patelnię wlewamy szklankę wody i dodajemy serek mascarpone. Dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Dodajemy suszone pomidory i zagotowujemy.
Następnie dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut.
Następnie dodajemy szpinak i dusimy jeszcze 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy z czym lubimy - może być ryż, kasza czy makaron, ziemniaki, ulubiona surówka czy warzywa.