Zobacz wideo: Dramatyczne dane dotyczące zgonów w Polsce

Ziemniaki w diecie Polaków obecne są od stuleci. Przywędrowały do Europy pod koniec XVI wieku i z każdym kolejnym wiekiem rosła ich popularność. W Polsce od lat są podstawowym składnikiem obiadów. I chociaż coraz częściej sięgamy po inne warzywa i potrawy, to ziemniak ciągle wielu osobom smakuje najlepiej. Czy spożywanie ziemniaków jest zdrowe? Warzywa te maja sporo witamin, jednak ich nadmierne jedzenie może powodować skutki uboczne. Jakie? O tym później. Na razie skupmy się na właściwościach odżywczych.
Ziemniaki. Wartości i skutki uboczne
W powszechnym odczuciu uważa się, że ziemniaki są tuczące. Nie do końca jest to prawdą. Nie mają w swoim składzie tłuszczów, i nie są kaloryczne – 100 g ziemniaków to około 76 kcal. W ziemniakach znajduje się sporo witamin z grupy B, ale najwięcej, bo aż około 440 mg/100 g, znajdziemy w nich potasu. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.
Oprócz potasu w ziemniakach można odnaleźć również:
- cynk,
- fosfor,
- jod,
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- witaminę A
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- foliany,
- beta-karoten.
Zawartość błonnika pokarmowego w ziemniakach sprawia, że poprawiają trawienie i perystaltykę jelit. Błonnik powoduje także zwiększenie objętości treści pokarmowej, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo neutralizuje zakwaszające działanie produktów zbożowych i mięs. Pomagają zatem w eliminacji kwasu w żołądku – mają działanie zasadotwórcze.
Ziemniaki mają zatem wiele pozytywów dla naszego organizmu. Spożywanie ich jednak w nadmiarze może wywołać skutki uboczne.
Polecamy
Skutki uboczne. Wyższy poziom cukru we krwi
Ziemniaki ze względu na dużą wysoki indeks glikemiczny, nie są wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Cukier zawarty w bulwach ziemniaków, jak czytamy na stronie zywienie.abczdrowie.pl szybko trafia do krwi i podnosi w niej poziom cukru. Ponadto skrobia w ziemniakach pod wpływem obróbki termicznej staje się łatwiejsza do strawienia, co tym bardziej może przyczyniać się do wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Spożycie ziemniaków i ryzyko nadwagi
Ziemniaki zjadamy pod różnymi postaciami. Jedzenie chipsów, frytek, smażonych talarków zwiększa ryzyko otyłości. Tak podane ziemniaki są ciężkostrawne i kaloryczne. Z kolei po zjedzeniu tradycyjnie przygotowanych ziemniaków poziom cukru w organizmie szybko rośnie i potem równie szybko spada, co powoduje uczucie głodu, a więc mamy tendencje do podjadania i utrwalania złych nawyków żywieniowych.
Polecamy
Wymioty i biegunka po spożyciu ziemniaków
Rośliny psiankowate, do których należy ziemniak, zawierają solaninę. Z reguły występuje ona w pędach. Jeżeli chodzi o ziemniaki, jest ona obecna również w tych bulwach, które są jeszcze niedojrzałe. Spożycie takich ziemniaków może powodować wymioty, a także biegunkę.
Ziemniaki i problemy z trawieniem
W ziemniakach zawarta jest skrobia. Osoby, których organizm jest podatny na wpływ skrobi, mogą doświadczać problemów z trawieniem i wzdęć. Zjedzenie nadmiernej ilości ziemniaków może powodować również bóle brzucha. Ma to związek z zawartością cukrów w skrobi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?