Zobacz wideo: Dramatyczne dane dotyczące zgonów w Polsce
Ziemniaki w diecie Polaków obecne są od stuleci. Przywędrowały do Europy pod koniec XVI wieku i z każdym kolejnym wiekiem rosła ich popularność. W Polsce od lat są podstawowym składnikiem obiadów. I chociaż coraz częściej sięgamy po inne warzywa i potrawy, to ziemniak ciągle wielu osobom smakuje najlepiej. Czy spożywanie ziemniaków jest zdrowe? Warzywa te maja sporo witamin, jednak ich nadmierne jedzenie może powodować skutki uboczne. Jakie? O tym później. Na razie skupmy się na właściwościach odżywczych.
Ziemniaki. Wartości i skutki uboczne
W powszechnym odczuciu uważa się, że ziemniaki są tuczące. Nie do końca jest to prawdą. Nie mają w swoim składzie tłuszczów, i nie są kaloryczne – 100 g ziemniaków to około 76 kcal. W ziemniakach znajduje się sporo witamin z grupy B, ale najwięcej, bo aż około 440 mg/100 g, znajdziemy w nich potasu. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.
Oprócz potasu w ziemniakach można odnaleźć również: