Spis treści
Nowoczesny blat kuchenny
Do niedawna w kuchniach królowały blaty laminowane, jednak coraz większą popularnością cieszą się też inne materiały, takie jak konglomerat oraz spiek kwarcowy. Wyglądają one elegancko i doskonale nadają się do nowoczesnych kuchni, szczególnie takich, które są łączone z salonem, co od lat jest modnym i popularnym trendem. Takie blaty doskonale imitują kamień (ale też inne materiały) i doskonale wyglądają we wnętrzach. Jednak w przypadku blatu kuchennego, który jest powierzchnią roboczą, liczą się także cechy użytkowe, takie jak odporność na uszkodzenia mechaniczne czy wysoką temperaturę. Jak blaty z konglomeratu i spieku wypadają w tej konkurencji?
Blat z konglomeratu i spieku kwarcowego – co to jest i czym się różnią?
Dość często określeń konglomerat oraz spiek w odniesieniu do blatów kuchennych używa się zamiennie. Trzeba jednak wiedzieć, że są między nimi różnice:
Blat z konglomeratu – jest wykonany z rozdrobnionego materiału skalnego, najczęściej granitu lub kwarcu, z dodatkiem żywicy oraz barwników; warto wiedzieć, że od głównych komponentów bywają one nieco myląco określane też jako blaty kwarcowe lub granitowe, dlatego trzeba zwracać uwagę na opis, czy chodzi o kamień naturalny, czy właśnie o konglomerat lub spiek.
Blat ze spieku kwarcowego – również powstaje na bazie materiału mineralnego (kwarcu i innych, z dodatkiem barwników ceramicznych), jednak jest prasowany i właśnie – spiekany – w wysokiej temperaturze.
Te blaty różnią się więc technologią produkcji, ale także pewnymi właściwościami.
Blat z konglomeratu czy spieku? Na te różnice zwróć uwagę
Zarówno blaty z konglomeratu, jak i spieku mają swoje zalety i wady, na które trzeba zwrócić uwagę przy wyborze.
Jedne i drugie mogą mieć różne kolory, a także naśladować strukturę kamienia (a blaty z konglomeratu również zawierać widoczne fragmenty np. niewielkich otoczaków), jednak od naturalnego kamienia, w szczególności granitu, są lżejsze.
Obydwa można łączyć bezspoinowo, dzięki czemu powstaje elegancka, gładka powierzchnia.
Blaty ze spieku mogą być cieńsze niż z konglomeratu.
Zarówno blaty z konglomeratu, jak i spieku są tańsze od tych z naturalnego kamienia, jednak spieki są droższe od konglomeratu.
W użytkowaniu zarówno blaty z konglomeratu, jak i spieku są odporne na uszkodzenia mechaniczne, jednak w przypadku blatów z konglomeratu zależy to w pewnym stopniu od rodzaju kruszywa – tego, czy jest to granit, czy kwarc; uszkodzony blat z konglomeratu można naprawić.
Odporność na plamy – w kuchni to ważna cecha; blaty ze spieków kwarcowych są nienasiąkliwe i odporne na plamy, natomiast w przypadku blatów z konglomeratu zaleca się zaimpregnowanie powierzchni;
Odporność na temperatury – pod tym względem bardziej wytrzymałe są blaty ze spieków, na blatach z konglomeratu nie wolno stawiać gorących naczyń;
Montaż – profesjonalny montaż jest zalecany w obu przypadkach, a w przypadku blatów ze spieku jest on koniecznością.
Utrzymanie w czystości – do czyszczenia blatów z konglomeratu nie wolno używać mocnych środków chemicznych, ani np. szorować ich ostrymi szczotkami; zabrudzenia usuwa się miękką szmatką lub gąbką i łagodnym detergentem o neutralnym pH. Blaty ze spieków są bardziej odporne na działanie różnych detergentów, w tym kwasowych – jednak przed ich użyciem trzeba się zapoznać się z zaleceniami producenta i wypróbować środek na niewidocznej powierzchni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź RegioDom codziennie. Obserwuj RegioDom.pl!