- Prawda jest taka, że nie bardzo lubię gotować. Jestem jednak mamą i żoną, więc nie zastanawiam się, czy mi się chce gotować i czy lubię to robić, tylko siedzę w kuchni i przygotowuję to, co trzeba. Codziennie przed szóstą rano robię wszystkim kanapki, a wieczorami wymyślam, co by tu następnego dnia zrobić na obiad - mówi Magdalena Krzyżanowska.
Dodaje zarazem, że w tygodniu nie ma mowy o dwudaniowych obiadach, dlatego najczęściej piecze mięso, przygotowuje kotlety lub gotuje zupę, aby córki miały po szkole obiad już niemal gotowy.
Z kolei w weekendy w kuchni państwa Krzyżanowskich rządzi mąż pani Magdaleny, który przed kilkoma laty odkrył w sobie kucharza.
- Mąż potrafi zrobić wszystko - począwszy od placków ziemniaczanych, przez pizzę, na faszerowanej kaczce kończąc - przyznaje Magdalena Krzyżanowska.
Jednym z ulubionych dań pani rzecznik jest placek z owocami, który - jak zapewnia - zawsze się udaje. Poprosiliśmy zatem o przepis.
- Potrzebujemy 5 jaj, szklankę cukru, cukier waniliowy. Ukręcmy to na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy szklankę mąki pszennej, szklankę mąki ziemniaczanej, łyżkę proszku do pieczenia, łyżkę oleju - wylicza Magdalena Krzyżanowska. - Wszystko należy wymieszać i przelać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzch układamy sezonowe owoce, na przykład wiśnie obsypane cynamonem, połówki śliwek, pokrojone na paseczki brzoskwinie z puszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. (mm)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?