MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Często jesz śliwki? Te owoce są dobre ale nie dla każdego. Dlaczego? Sprawdź!

mfred
Koniec lata to czas śliwek. Te popularne i zdrowe owoce są wykorzystywane w kuchni na różne sposoby. Można jeść je prosto z drzewa lub w formie przetworów. Najpopularniejsze są w formie w powideł. Okazuje się jednak, że nie wszyscy powinni jeść śliwki. Komu szkodzą te owoce?

Śliwki królują

Śliwki to owoce kojarzące się z Polską. Choć ojczyznę śliwy domowej sytuuje się zwykle w rejonie Kaukazu, czasem też Azji Mniejszej i Zakaukazia to doskonale odnajduje się w naszym klimacie. Dalsze różnicowanie śliw domowych wiązało się z częstym krzyżowaniem wstecznym i selekcją odmian hodowlanych.

Śliwki to owoce, które, w zależności od odmiany śliwy, mogą mieć zarówno różną wielkość, jak i kolor. Wyróżniamy m.in. niezwykle popularne śliwki węgierki (mające odcień fioletu bądź purpury), lubaszki (mające odcień granatowy) czy śliwki brzoskwiniowe (mające odcień różowoczerwony). 

Śliwki idealnie nadają się na przetwory. Pyszne kompoty, soki i przede wszystkim powidła podbijają podniebienia. Co ważne śliwki są mało kaloryczne i jednocześnie bogate w witaminy i różne minerały n p. witamina A,B,C, potas, wapń czy magnez. Śliwki zawierają również polifenole i pektyny. To wszystko powoduje, że śliwki są korzystne dla ludzkiego organizmu.

Śliwki dobre na przetwory

Śliwki to owoce chętnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Przygotowuje się z nich różnego rodzaju przetwory.  

  • Powidła śliwkowe

  • Dżem ze śliwek

  • Kompot ze śliwek

  • Chutney ze śliwek

  • Nalewka ze śliwek

  • Placek ze śliwkami

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • Crumble ze śliwkami

Śliwki nie dla wszystkich

Okazuje się, że śliwki nie wszystkim służą. Owoców powinny unikać osoby, które są uczulone na salicylany. Takie osoby po zjedzeniu tych owoców mogą mieć wysypkę i problemy z układem pokarmowym. Podobnie jest z osobami, które cierpią na zespół jelita drażliwego.

Zjedzenie śliwek może się u nich skończyć nasileniem objawów, takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy zaparcia. W przypadku tego rodzaju schorzenia najlepiej skonsultować swoją dietę ze specjalistą.

Z jedzeniem śliwek spokój powinny również dać sobie osoby z nietolerancją fruktozy.

Jakie zatem śliwki działają na organizm człowieka? Sprawdź





emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska