Czy od 14 lutego będą otwarte restauracje w Polsce? We Włoszech decyzję rządu przyspieszył bunt restauratorów

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
Gastronomia jest na skraju przepaści – wiele lokali od miesięcy nie zarabia w ogóle albo zarabia symbolicznie na sprzedaży dań na wynos. Z tego powodu część restauratorów decyduje się na otwarcie swoich firm mimo oficjalnego zakazu. Włoscy gastronomicy natomiast prawa łamać nie muszą – od 1 lutego mogą działać zupełnie legalnie. Czy od 14 lutego będzie podobnie również w Polsce? SZCZEGÓŁY NA KOLEJNYCH STRONACH >>>>
Gastronomia jest na skraju przepaści – wiele lokali od miesięcy nie zarabia w ogóle albo zarabia symbolicznie na sprzedaży dań na wynos. Z tego powodu część restauratorów decyduje się na otwarcie swoich firm mimo oficjalnego zakazu. Włoscy gastronomicy natomiast prawa łamać nie muszą – od 1 lutego mogą działać zupełnie legalnie. Czy od 14 lutego będzie podobnie również w Polsce? SZCZEGÓŁY NA KOLEJNYCH STRONACH >>>>Grzegorz Dembinski
Gastronomia jest na skraju przepaści – wiele lokali od miesięcy nie zarabia w ogóle albo zarabia symbolicznie na sprzedaży dań na wynos. Z tego powodu część restauratorów decyduje się na otwarcie swoich firm mimo oficjalnego zakazu. Włoscy gastronomicy natomiast prawa łamać nie muszą – od 1 lutego mogą działać zupełnie legalnie. Czy od 14 lutego będzie podobnie również w Polsce?

Otwarcie restauracji - bunt we Włoszech

Zmianę w przepisów we Włoszech w dużej mierze wymusił bunt branży gastronomicznej. W połowie stycznia zaczęło się łamanie ograniczeń ustanowionych przez władze. Restauratorzy przyłączyli się do spontanicznie ogłoszonej w mediach społecznościowych inicjatywy określonej jako gest nieposłuszeństwa i desperacji oraz woli przeżycia w związku z kryzysem, w jakim znalazła się ta branża. 

POlecamy

Lokale zapraszały klientów przez cały dzień zapewniając, że będą serwować posiłki przy pełnym poszanowaniu przepisów sanitarnych, w tym reguły dystansu społecznego oraz godziny policyjnej, rozpoczynającej się o 22:00. Dlatego klienci dostawali rachunki najpóźniej o 21:45.

Restauracje otwarte w Polsce. Od kiedy?

Polski rząd jest bardzo ostrożny jeżeli chodzi o luzowanie obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa. Od poniedziałku (1 lutego) wznowiona została działalność sklepów w centrach handlowych oraz muzeów i galerii sztuki. Restauracje, hotele i stoki narciarskie i branża fitness nadal pozostają w zamrożeniu – nie mogą prowadzić normalnej działalności. Tym samym nie mogą też zarabiać.

Zmiana obostrzeń. Co będzie po 14 lutego?

W czwartek (28 stycznia) odbyła się konferencja z udziałem ministra zdrowia Adama Niedzielskiego. W jej trakcie minister zapowiedział, że obostrzenia dotyczące funkcjonowania gastronomii i branży hotelarskiej zostaną przedłużone do 14 lutego. Oznacza to, możliwa jest jedynie realizacja usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos oraz w dowozie. Hotele pozostają zamknięte, z ich usług mogą korzystać tylko nieliczni m.in. medycy i służby mundurowe.

22. sezon "Kuchennych rewolucji" będzie mieć premierę telewizyjną w TVN 18 lutego.Kadr z "Kuchennych rewolucji" w restauracji Wielkopolanka w Barlinku.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Kuchenne Rewolucje 2021 startują 18 lutego. Magda Gessler zn...

#OtwieraMy restauracji w całej Polsce

Pomimo obowiązywania restrykcji wiele lokali gastronomicznych i hotelarskich zdecydowało się na ponowne otwarcie. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP) szacuje, że działalność wznowiło ponad 20 tys. lokali gastronomicznych. Wielu z przedsiębiorców, którzy teraz otworzyli swoje biznesy, rozpoczęło działalność po listopadzie 2019 r., przez co nie mogą wykazać odpowiedniego spadku dochodów i skorzystać z rządowej pomocy.

Nowe zasady w lokalach

W Toruniu szlak przetarły Smaki Indii. Ich śladem poszły inne restauracje. Część już działa, niektóre dopiero planują otwarcie. Wiele z nich wraca do działalności w sposób nietypowy. Restauracje szukają bowiem "testerów" swoich dań. Aby zjeść posiłek przy stoliku, należy wcześniej zadzwonić i umówić się na konkretną godzinę.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie