Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i...
fot. PicturePartners/Getty Images

Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne

Majeranek

Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i sosów sałatkowych. Roślina ta zawiera karwakrol i eugenol, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Majeranek charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym, przeciwzapalnym, rozkurczającym i osłaniającym. Dzięki tym właściwościom wspomaga leczenie niestrawności, zgagi, wrzodów żołądka, a także zmian skórnych – trądziku i egzemy.

Zobacz również

Trwają prace przy budowie obwodnicy Opatowa. Czas na roboty bitumiczne [ZDJĘCIA]

Trwają prace przy budowie obwodnicy Opatowa. Czas na roboty bitumiczne [ZDJĘCIA]

Michał Wnuk starostą powiatu głogowskiego. Ustępujący starosta nie przyszedł na sesję

Michał Wnuk starostą powiatu głogowskiego. Ustępujący starosta nie przyszedł na sesję

Polecamy

Uważaj na jadalne robaki! Nawet próbowanie z ciekawości może źle się skończyć

Uważaj na jadalne robaki! Nawet próbowanie z ciekawości może źle się skończyć

Znamy pierwszą rywalkę Świątek w turnieju w Rzymie

Znamy pierwszą rywalkę Świątek w turnieju w Rzymie

Prawie stu trzydziestu pijanych kierowców w majówkę w Kujawsko-Pomorskiem!

Prawie stu trzydziestu pijanych kierowców w majówkę w Kujawsko-Pomorskiem!