O korzyściach płynących ze spożywania gęsiny opowiada Krystyna Domańska, technolog żywności z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Bydgoszczy: - Do niedawna gęsina była uważana za bardzo kaloryczną - co jest zresztą prawdą, ponieważ typowa gęś zagrodowa zawiera około piętnaście procent białka, trzydzieści procent tłuszczu. W Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej próbowano wypracować nową odmianę gęsi. Rasa wytworzona na terenie instytutu, czyli gęś biała kołudzka, została rozpropagowana jako mięso o wielu walorach żywieniowych. Poziom białka w niej sięga nawet 23 proc., a więc jest porównywalny z mięsem indyka. Mięso to ma też niewiele tłuszczu tzw. śródmięśniowego i sadeł-kowego.
Zobacz także: Posiłki w polskich więzieniach. Są lepsze niż w szpitalu? [ZDJĘCIA]
Jak podkreśla Krystyna Domańska, gęsi tłuszcz jest uznawany za zdrowotny tłuszcz zwierzęcy - funkcjonalny. Zawiera jedno- i wielo-nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. arachidonowy i oleinowy, mające działanie profilaktyczne w chorobach miażdżycowych i naczyniowo-sercowych. Mięso z gęsi ma ponadto wiele składników mineralnych i witamin, m.in. żelazo, magnez, tiaminę (witaminę B1), retinol (witaminę A).
- Ważne jest, że gęś nie zawiera wiele cholesterolu - od 53 do 83 mg na 100 g mięsa. To mniej niż dzienna dopuszczalna dawka - 300 mg - a także mniej niż zawartość cholesterolu w mięsie wołowym czy wieprzowym. Choć oczywiście musimy pamiętać, że nasza wątroba także wytwarza cholesterol - zaznacza Krystyna Domańska. - Istotne jednak jest to, by rozsądnie dobierać metodę obróbki termicznej. Osoby mające problemy z żołądkiem nie powinny raczej stosować metody confit, polegającej na powolnym gotowaniu mięsa w tłuszczu - najczęściej własnym. Przy takich dolegliwościach trzeba raczej wybrać inną metodę, na przykład pieczenie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?