Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego o gęsiach mówi się „elita wśród drobiu”?

Marta Mikołajska
Dlaczego o gęsiach mówi się „elita wśród drobiu”?
Dlaczego o gęsiach mówi się „elita wśród drobiu”? Archiwum Polska Press
Często słyszy się, że gęś to „elita wśród drobiu”. Nie bez przyczyny - mięso z niej jest nie tylko smaczne, spożywanie gęsiny może też przynieść wiele korzyści naszemu zdrowiu.

O korzyściach płynących ze spożywania gęsiny opowiada Krystyna Domańska, technolog żywności z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Bydgoszczy: - Do niedawna gęsina była uważana za bardzo kaloryczną - co jest zresztą prawdą, ponieważ typowa gęś zagrodowa zawiera około piętnaście procent białka, trzydzieści procent tłuszczu. W Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej próbowano wypracować nową odmianę gęsi. Rasa wytworzona na terenie instytutu, czyli gęś biała kołudzka, została rozpropagowana jako mięso o wielu walorach żywieniowych. Poziom białka w niej sięga nawet 23 proc., a więc jest porównywalny z mięsem indyka. Mięso to ma też niewiele tłuszczu tzw. śródmięśniowego i sadeł-kowego.

Zobacz także: Posiłki w polskich więzieniach. Są lepsze niż w szpitalu? [ZDJĘCIA]

Jak podkreśla Krystyna Domańska, gęsi tłuszcz jest uznawany za zdrowotny tłuszcz zwierzęcy - funkcjonalny. Zawiera jedno- i wielo-nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. arachidonowy i oleinowy, mające działanie profilaktyczne w chorobach miażdżycowych i naczyniowo-sercowych. Mięso z gęsi ma ponadto wiele składników mineralnych i witamin, m.in. żelazo, magnez, tiaminę (witaminę B1), retinol (witaminę A).

Magda Gessler, najbardziej rozpoznawalna gwiazda kulinarna w Polsce, wraca do Torunia. Tym razem zajmie się smakołykami z naszej regionalnej specjalności.Polecamy:Trudne warunki mieszkaniowe. Tak mieszkają Polacy [szokujące zdjęcia];nfCzy wiesz co znaczy klaper? Gwara toruńska [NOWY QUIZ] ;nfCzy poradzisz sobie z pytaniami z Milionerów za 40 tys. złotych?;nfCzy mnie jeszcze pamiętasz? Toruń z lat 70. w kolorze;nf

Magda Gessler wraca do Torunia! Będą rewolucje z gęsiną

- Ważne jest, że gęś nie zawiera wiele cholesterolu - od 53 do 83 mg na 100 g mięsa. To mniej niż dzienna dopuszczalna dawka - 300 mg - a także mniej niż zawartość cholesterolu w mięsie wołowym czy wieprzowym. Choć oczywiście musimy pamiętać, że nasza wątroba także wytwarza cholesterol - zaznacza Krystyna Domańska. - Istotne jednak jest to, by rozsądnie dobierać metodę obróbki termicznej. Osoby mające problemy z żołądkiem nie powinny raczej stosować metody confit, polegającej na powolnym gotowaniu mięsa w tłuszczu - najczęściej własnym. Przy takich dolegliwościach trzeba raczej wybrać inną metodę, na przykład pieczenie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska