Dzień Czekolady 2018: Wyjątkowy smak i zbawienne działanie. Oto 10 niezwykłych zastosowań czekolady. Czego o niej nie wiedziałeś?
Dzień Czekolady 2018 obchodzimy 12 kwietnia. Z jej właściwości korzystali już Majowie i Aztekowie, jednak w formie, w której znamy ją dzisiaj do Europy dotarła dopiero w XVI wieku. Czekolada słynie z wyjątkowego smaku, ale nie wszyscy znają jej pożyteczne zastosowanie. Jak się okazuje, produkt, kochany przez prawie wszystkich, ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i psychikę, poprawia też samopoczucie i humor. Poznajcie jego 10 niezwykłych zastosowań i ciekawostek.
1. Czekolada do masażu i pielęgnacji ciała
Czekolada słynie jako wspaniałe źródło przeciwutleniaczy, które pożytecznie wpływają na kondycję skóry. Produkty bazujące na tym produkcie, jak olejki i balsamy, regenerują i odżywiają naskórek.
Ciemnej czekolady możemy używać do domowych maseczek. Zawiera wiele witamin z grupy B, E, PP oraz magnez, żelazo, cynk i flawonoidy czy kofeinę, czyli substancje o właściwościach pielęgnacyjnych.
Dzięki zawartej w ziarnach kakaowca kofeinie, kosmetyki na bazie tego produktu ujędrniają i wyszczuplają ciało. Kofeinę znajdziemy niemal we wszystkich preparatach antycellulitowych.
Zobacz kolejna ciekawostkę --->