Dzikie rośliny jadalne, które zbierzesz w listopadzie. Przyroda zasypia na zimę, ale są jeszcze chwasty, które można zjeść

Justyna Madan
Justyna Madan
Chociaż listopad to najbardziej ponury miesiąc, nie brakuje chwastów, które można znaleźć i zjeść.
Chociaż listopad to najbardziej ponury miesiąc, nie brakuje chwastów, które można znaleźć i zjeść. pixabay.com
Listopad kojarzy nam się raczej z drzewami bez liści, krótkimi dniami i brzydką pogodą. Przyroda już śpi, żeby obudzić się dopiero na wiosną. Prawda jest jednak taka, że jesień również jest bogata w dzikie rośliny, które można zebrać podczas spaceru i wykorzystać w kuchni. Warto wcześniej sprawdzić jak te jadalne chwasty wyglądają i czy można jeść je na surowo. Te chwasty zbierzesz w listopadzie.

Dlaczego warto jeść chwasty? Sam fakt, że są roślinami najbardziej bogatymi w składniki odżywcze, przemawia za tym, żeby je spożywać. – Porównując ilość składników odżywczych w liściu mniszka lekarskiego, a w liściu sałaty, okazuje się, że mniszek ma ich ok. 14 razy więcej – wyjaśnia Katarzyna Banaś, leśna przewodniczka, twórczyni projektu „Sianko”.

Jakie zioła i chwasty zbierzemy w październiku?

– Dzikie rośliny bardzo często są trochę gorzkie. To jest zapomniany element w kuchni, bo my eliminujemy gorzkość, nie lubimy tego smaku. Dlatego sięgając po dzikie rośliny, trzeba mieć to na uwadze – podkreśla Katarzyna Banaś.

Dzikie rośliny jadalne w październiku:

  • Bylica pospolita – kwitnie do końca października, ale jeszcze spokojnie można znaleźć ją w listopadzie, zwłaszcza przy takich temperaturach, jakie mamy obecnie. Znajdziemy ją wzdłuż dróg, w rowach, warto rozejrzeć się za nią w okolicy rzek. Używamy jej w niewielkich ilościach.
  • Komosa biała – ten powszechny chwast lubi rosnąć w miejscach zmienionych przez człowieka, dlatego nazywa się go czasem rośliną ruderalnych. Komosę poznamy po grubej, pojedynczej łodydze i ciemnozielonych, ząbkowanych na brzegach liściach. Jasnozielony kwiatostan zmienia kolor na czerwony w czasie dojrzewania.
  • Sumak octowiec – to bardzo charakterystyczna roślina, której liście jesienią zmieniają barwę na złotą i czerwoną. Rozpoznawalny jest po bordowych owocach. Często rośnie w ogrodach i parkach ze względu na zjawiskową przemianę na przełomie października i listopada.
  • Tasznik pospolity – to z jednej strony dokuczliwy chwast, a jednocześnie roślina, która ma prozdrowotne właściwości. Rozrasta się na polach, pastwiskach i ugorach, nie zabraknie go na ogródkach działkowych, wybiera zwłaszcza grządki z warzywami.
  • Gwiazdnica pospolita – ta roślina potrafi wykiełkować nawet pod śniegiem, brak słońca jej nie przeszkadza. Rośnie na polach uprawnych, w ogródkach, lasach, łąkach, w pobliżu wody. To roślina, którą można przyrządzać jak szpinak.
  • Ślaz dziki – nazywany też dziką malwą. Tę roślinę znajdziemy często przy drogach, porasta nieużytki, brzegi rzek, chowa się w zaroślach. Lubi światło, a gleba, w której rośnie jest bogata w azot.
  • Żółtlica drobnokwiatowa – chociaż ma właściwości lecznicze, jednocześnie szkodzi uprawom. Nasiona są naturalnie rozsiewane przez wiatr. Znajdziemy ją w ogrodzie, jak i na polach buraków, kukurydzy, jęczmienia, czy owsa.

Jak wykorzystać listopadowe zioła i chwasty?

Wiele z tych roślin ma właściwości lecznicze, nie wszystkie jednak nadają się do jedzenia na surowo. Dlatego warto bliżej poznać ich właściwości oraz sposoby, w jakie można je przygotować, żeby czerpać z tych chwastów jak najwięcej korzyści.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najbardziej samotny człowiek na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro