MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ekspresowe placki ziemniaczane z cukinią. Jemy je na okrągło, to najlepszy obiad na lato. Zrobisz je z młodych ziemniaków

Karolina Głogowska
Placki ziemniaczane z cukinią można zrobić z młodych ziemniaków
Placki ziemniaczane z cukinią można zrobić z młodych ziemniaków 123rf/serezniy/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią to jedna z lepszych potraw, jakie można przygotować latem. Zrobisz je nawet z młodych ziemniaków. Z naszego przepisu wychodzą idealne. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a wręcz ekspresowe. Podaj na obiad pyszne placki z cukinią i ziemniakami.

W skrócie:

Jeśli lubisz placki ziemniaczane oraz placuszki z cukinii, to koniecznie wypróbuj przepis, w którym oba warzywa występują razem. Idealnie do siebie pasują. Placki wychodzą chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli masz młodą cukinię, nie musisz obierać jej skórki. Starą cukinię lepiej obrać, ponieważ jej skórka jest gorzka i twardawa. Ten przepis jest ekspresowy, ponieważ nie ścieram ziemniaków i cukinii na tarce, ale umieszczam warzywa w malakserze i szatkuję. Możesz oczywiście zrobić placki ziemniaczane z cukinią, ścierając warzywa na grubych oczkach tarki albo na małych – tak jak lubisz. Sposób postępowania w przepisie jest taki sam. Warzywa w każdym przypadku trzeba mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli zrobisz to sumiennie, ciasto będzie się ładnie kleiło i nie rozpadnie się podczas smażenia. Do placków ziemniaczanych z cukinią możesz podać pyszny dip czosnkowy z ogórkiem i fetą. Tak naprawdę placuszki są dość neutralne w smaku, więc jeśli wolisz zjeść je na słodko, ze śmietaną i cukrem, to po prostu dodaj mniej soli i pomiń pieprz.

Placki ziemniaczane z cukinią – prosty przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g ziemniaków,

  • 1 cukinia,

  • 2 jajka,

  • 4 łyżki mąki,

  • łyżeczka ziół prowansalskich,

  • szczypta soli,

  • szczypta pieprzu,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić szybkie placki ziemniaczane z cukinią?

  1. Ziemniaki obrałam i poszatkowałam w malakserze. Możesz także zetrzeć je na małych lub grubych oczkach tarki.

  2. Miałam młodą cukinię, więc jej nie obierałam, tylko poszatkowałam w malakserze jak ziemniaki.

  3. Ziemniaki i cukinię przełożyłam do miski, posoliłam i zostawiłam na 10 minut.

  4. Po tym czasie odcisnęłam z warzyw wodę. Dodałam mąkę, jajka oraz przyprawy. Wymieszałam.

  5. Na patelni rozgrzałam olej. Łyżką nakładałam placki i smażyłam na złoto z obu stron. Podałam z dipem czosnkowym.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska