Kujawsko-pomorskie od kilku lat późną jesienią kojarzy się z gęsiną. To za sprawą Piotra Całbeckiego, marszałka województwa, który postanowił wrócić do gęsiej tradycji. Jednym z działań promocyjnych jest festiwal, który od wczoraj trwa w Przysieku. Swobodnie można powiedzieć, że to największy w Polsce kiermasz gęsich tuszek i produktów z gęsiny.
Do Przysieka warto się wybrać również dziś, bo atrakcji nie zabraknie. W imprezie biorą udział uznani kucharze i promotorzy kulinarni, którzy przedstawiają swoje autorskie pomysły na potrawy z gęsiny. W tym roku to Roberta Sowa, Marieta Marecka, Jakub Kuroń oraz Olga Bończyk i Artur Moroz. Dziś organizatorzy festiwalu zapraszają w godz. 10-17. Niezmotoryzowani mogą skorzystać z bezpłatnego autobusu, który odjeżdża do Przysieka z pl. św. Katarzyny.
Czytaj koniecznie:Dojazd na gęsinę do Przysieka - jednokierunkowo!
Zapoczątkowana przez Piotra Całbeckiego akcja to jednak nie tylko degustacje, prezentacje i konkursy. Promocja gęsiego mięsa sprawiła, że można je kupić w wielu sklepach i marketach, co jeszcze kilka lat temu graniczyło z cudem. W przedsięwzięcie zaangażowały się też restauracje w całym regionie, które w listopadzie do swojego menu wprowadzają potrawy z gęsi. Taką ofertę do 20 listopada ma m.in. Pałac Romantyczny w Turznie pod Toruniem.
- Nasze dania są tradycyjne, ale sposób ich podania i zastosowane dodatki tworzą nową jakość i jednocześnie nadają im walor kuchni współczesnej - mówi Krzysztof Kierski, szef kuchni w Pałacu Romantycznym. - Przykładem może być półgęsek, który podajemy na styl włoskiego carpaccio z dodatkiem dyni marynowanej, oliwy truflowej i polskiego długo dojrzewającego sera.
Gęsina w restauracjach
Lokal podaje też pierożki z gęsiną, staropolską czerninę, gęsią wątróbkę i żołądki gęsie z grzybami. Nietypowym i nowoczesnym dodatkiem do tego rodzaju mięsa są pierogi z czerwoną kapustą.
Gęsinę w swoim menu ma także Restauracja „Sowa” w Toruniu i Bydgoszczy. Szef jej kuchni, Maciej Goncerzewicz proponuje m.in. knedle z gęsiną w sosie kminkowym.
- To tradycyjnie pieczona gęś z owocami, którą faszerowane są knedle. Żeby jednak było nowocześnie do farszu dodajemy soczewicę i polewamy aromatycznym sosem - mówi szef kuchni. - To danie trafiło w gust klientów.
U „Sowy” zjeść można też półgęsek z marynowaną gruszką i malinowym sosem oraz spróbować wyjątkowego smalcu z majerankiem.
Potrawy z gęsi w listopadzie i w ten weekend znajdziemy w wielu toruńskich restauracjach. To m.in. „Spichrz”, Browar Jan Olbracht, Fort IV, „Bulwar”, „Szeroka 9” i restauracja hotelu 1231.
Koniecznie przeczytaj: Kolejne utrudnienie podczas remontu na ul. Grudziądzkiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?