W Muzeum Etnograficznym w czwartek o godz. 18 odbędzie się panel dyskusyjny "Gęś nie(p)odległa". Spotkanie obejmuje również warsztaty i degustację gęsiny.
- Panel dyskusyjny poprowadzi profesor Jarosław Dumanowski, historyk z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, badacz polskich tradycji kulinarnych - informuje Beata Krzemińska, rzecznik Urzędu Marszałkowskiego.
W spotkaniu wezmą udział także Marek Szczygielski, dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie, promotor żywności tradycyjnej i regionalnej, oraz Zbigniew Krzywański, gitarzysta legendarnego zespołu Republika, prawdopodobnie najlepszy kucharz wśród muzyków i najlepszy muzyk wśród kucharzy.
<!** reklama>- Spotkanie obejmuje również warsztaty i degustację gęsiny. Za przygotowanie potraw odpowiadają Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie i współkoordynator naszej kampanii gęsinowej, oraz Maciej Nowicki, niegdyś szef kuchni restauracji Carska w Białowieży i La Sympatic w Saint Brieuc we Francji - podkreśla Beata Krzemińska.
Konferencja "Gęś nie(p)odległa", Muzeum Etnograficzne w Toruń, 15 listopada, początek o 18.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?