Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jest to substancja chemiczna określana jako sól sodowa kwasu...
fot. Pixabay

Glutaminian sodu dodają do większości spożywczych produktów. Może Cię zabić!

Czym w ogóle jest glutaminian sodu?

Jest to substancja chemiczna określana jako sól sodowa kwasu glutaminowego. Odpowiada przede wszystkim za wzmocnienie smaku i zapachu w produktach spożywczych. Glutaminian sodu czasem jest oznaczany na opakowaniach symbolem E621. Choć jest to substancja dodawana, w wielu produktach żywnościowych występuje naturalnie.

POLECAMY:
Masz te objawy? Brakuje Ci witaminy K
Stan witaminy E w organizmie


Możemy ją znaleźć w:

1. grzybach,
2. mięsie,
3. mleku,
4. parmezanie,
5. sosie sojowym,
6. owocach morza,
7. niektórych warzywach.

Pomimo tego dodatkowe jego ilości są stałym uzupełnieniem wielu potraw, co ma wyraźnie wzmocnić smak i aromat dania.

Zobacz również

Prof. Michał Markuszewski rektorem elektem GUMed

Prof. Michał Markuszewski rektorem elektem GUMed

Kilkaset osób ewakuowano ze szkoły podstawowej w Szczecinie

Kilkaset osób ewakuowano ze szkoły podstawowej w Szczecinie

Polecamy

Majowy event Apple już niedługo. Kiedy się odbędzie i co zostanie pokazane?

Majowy event Apple już niedługo. Kiedy się odbędzie i co zostanie pokazane?

Te pieczone ziemniaki z zaskakującym dodatkiem to hit Internetu. Spróbuj, są genialne

Te pieczone ziemniaki z zaskakującym dodatkiem to hit Internetu. Spróbuj, są genialne

„Quo vadis” zostaje w podstawie, a co wylatuje? Nauczyciele rozczarowani zmianami

„Quo vadis” zostaje w podstawie, a co wylatuje? Nauczyciele rozczarowani zmianami