3 z 10
Poprzednie
Następne
Glutaminian sodu dodają do większości spożywczych produktów. Może Cię zabić!
Czym w ogóle jest glutaminian sodu?
Jest to substancja chemiczna określana jako sól sodowa kwasu glutaminowego. Odpowiada przede wszystkim za wzmocnienie smaku i zapachu w produktach spożywczych. Glutaminian sodu czasem jest oznaczany na opakowaniach symbolem E621. Choć jest to substancja dodawana, w wielu produktach żywnościowych występuje naturalnie.
POLECAMY:
Masz te objawy? Brakuje Ci witaminy K
Stan witaminy E w organizmie
Możemy ją znaleźć w:
1. grzybach,
2. mięsie,
3. mleku,
4. parmezanie,
5. sosie sojowym,
6. owocach morza,
7. niektórych warzywach.
Pomimo tego dodatkowe jego ilości są stałym uzupełnieniem wielu potraw, co ma wyraźnie wzmocnić smak i aromat dania.