- Gotowanie, jak każda czynność, przy odpowiednim podejściu i odrobinie czasu może stać się prawdziwą przyjemnością. Tak było i u mnie - przyznaje Julita Karpińska. - Na początku był to obowiązek, bo ze względu na małe dzieci posiłki musiały być gotowe na określoną porę i dostosowane do ich gustów, co sprawiało, że były dość monotonne - moje dzieci nie lubiły nowości. Obecnie mogę więcej eksperymentować.
Jednym z ulubionych dań pani Julity jest zapiekanka, która - jak zapewnia - jest idealna na chłodne wieczory. Do jej przygotowania potrzebujemy 1kg ziemniaków, pół kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, ok. 20 dkg wędzonki w plastrach, 70 dkg kwaśnej kapusty, 2 cebule, kminek, 2 jajka, trzy czwarte szklanki słodkiej śmietany, chili w proszku, sól pieprz i olej.
- Ziemniaki należy pokroić w cienkie plastry i zalać osolonym wrzątkiem, chwilę pogotować. Następnie kroimy cebulę w talarki, kapustę szatkujemy, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy przez ok. kwadrans, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem - zaleca Julita Karpińska. - Drugą cebulę należy drobno pokroić i podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso, kilka minut smażyć i doprawić do smaku. Jajka mieszamy ze śmietaną. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wkładamy warstwę ziemniaków, mięso, kapustę i znów kolejną warstwę ziemniaków
- każdą warstwę skrapiamy mieszaniną jajek i śmietany, na wierzch zapiekanki układamy wędzonkę i pieczemy przez ok. 20 min w temp. 200 stopni. Smacznego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?