Higiena to podstawa

Redakcja
Dotąd w Polsce potwierdzono jeden przypadek zarażenia się bakterią Escherichia coli - taką, jaką wykryto w Niemczech. Hospitalizowane są cztery osoby z podejrzeniem zarażenia - dwie w Szczecinie, jedna w Warszawie i jedna w Giżycku. Na razie nie stwierdzono zachorowań, które wskazywałyby, aby skażona żywność trafiła na polski rynek. Czy mieszkańcy Kujaw mają się czego obawiać?

Z KAROLINĄ NYNCĄ-JANKOWSKĄ, rzeczniczką prasową Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Włocławku, rozmawia Katarzyna Radzimirska.

<!** Image 2 align=none alt="Image 173489" sub="- Najlepszym sposobem na uniknięcie zarażenia się E.coli jest dbanie o higienę - radzi Karolina Nynca-Jankowska, rzeczniczka włocławskiego sanepidu Fot. Katarzyna Radzimirska">Dotąd w Polsce potwierdzono jeden przypadek zarażenia się bakterią Escherichia coli - taką, jaką wykryto w Niemczech. Hospitalizowane są cztery osoby z podejrzeniem zarażenia - dwie w Szczecinie, jedna w Warszawie i jedna w Giżycku. Na razie nie stwierdzono zachorowań, które wskazywałyby, aby skażona żywność trafiła na polski rynek. Czy mieszkańcy Kujaw mają się czego obawiać?

Z uwagi na prowadzone międzynarodowe dochodzenie epidemiologiczne, także na naszym terenie na bieżąco monitorowana jest sytuacja w zakresie chorób wywołanych E.coli. Lekarze z terenu naszego powiatu nie zgłosili podejrzeń zarażenia się tą bakterią. Podobnie jak w przypadku innych chorób, istnieje możliwość przywleczenia ich na nasz teren lub zachorowań spowodowanych przez skażoną żywność importowaną, gdyż nadal nie jest znane źródło zakażenia.

Czym jest E.coli i dlaczego jest taka groźna?

Pałeczka okrężnicy (E.coli) jest powszechnie występującą bakterią, ale niektóre jej szczepy mogą produkować szczególnie niebezpieczne toksyny, które wywołują ciężkie schorzenia u ludzi. W przypadku zakażeń w Niemczech mamy do czynienia właśnie z takim szczepem - Escherichią coli O104 z grupy enterokrwotocznych, wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). Może ona powodować krwotoczne zapalenia jelita grubego i inne objawy chorób układowych u ludzi - szczególnie niebezpieczny jest zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu. Zespół ten objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek często wymagającą dializ.

<!** reklama>Jakie są objawy?

Objawy zakażenia to ostre zapalenie jelit - bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe biegunki. Zachorować można po spożyciu skażonej wody czy żywność, przez bliski kontakt z osobą zakażoną w wyniku zaniedbań higienicznych, a także kontakt z zakażonymi zwierzętami. Dawka infekcyjna jest bardzo niska, okres wylęgania wynosi 3-10 dni.

Gdzie należy się zgłosić i kogo poinformować w przypadku, gdy podejrzewamy u siebie chorobę wywołaną E.coli?

Należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu. W przypadku podejrzenia zachorowania wskazane jest wykonanie badań w kierunku werotoksyczności szczepu E.coli. Badania są wykonywane przez Zakład Bakteriologii Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny przy ulicy Chocimskiej 24, telefon: 22 542 12 38.

Jak można się uchronić przed zakażeniem E.coli?

Przede wszystkim powinniśmy dbać o higienę - myć ręce po wyjściu z toalety i przed przygotowywaniem posiłków, dbać o czystość sprzętu kuchennego, dokładnie myć i obierać warzywa oraz owoce zwłaszcza te, które będziemy spożywać na surowo.

Czekamy na sygnały

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie