Na drożyznę skarżymy się wszyscy i to już od ładnych kilkunastu miesięcy. Pandemia koronoawirusa dodatkowo wydrenowała nasze portfele. W sklepach podrożało właściwie wszystko – od produktów pierwszej potrzeby po mięso i jego przetwory. Więcej niż przed rokiem płacimy też za warzywa i owoce, bez których ciężko obejść się w kuchni.
Warto przeczytać
W piątkowy poranek sprawdziliśmy, jak kształtują się ceny na toruńskich targowiskach. Na największym z nich przy Szosie Chełmińskiej już od rana było pełno ludzi. Przy słonecznej aurze stoiska aż kusiły kolorami i różnorodnością towarów.
Do najdroższych rzeczy należały winogrona – od 8 zł za kilogram oraz maliny, które średnio były o 2 zł droższe. Ziemniaki można było kupić już od 60 groszy za kilogram, a dorodną kapustę po 3 zł za główkę. Pojawiło się też sporo zieleniny – koper i pietruszka w pęczkach po 2 zł, sałata masłowa w tej samej cenie i rzodkiewki – po 2,5 zł za pęczek. W śliwkach można było wybierać do woli. Najbardziej popularne węgierki kosztowały 3 zł i więcej, a większe odmiany tych owoców około 3,5 zł.
Warto przeczytać
Na Manhattanie w piątek też było bardzo kolorowo. Handlarze na Rubinkowie oferowali klientom pomidory wielu różnych odmian. Najdroższe były malinowe – nawet 7 zł za kilogram. Te mniej dorodne i miękkie – idealne na zupę czy przecier – kupić można było za 4,5 zł. Natomiast polne pomidory odmiany Lima dostępne były już od 3 zł za kg. Ogórki gruntowe trzymają cenę i tańsze już nie będą – te najmniejsze do kiszenia lub octu kosztowały w piątek rano 5-6 zł za kilogram, a duże sztuki na pikle 2,5-4 zł. Ceny czerwonej papryki zaczynały się od 7 zł za kilogram. Jabłka to wydatek rzędu 3-5 zł, a gruszki klapsy – 2,5 -6 zł. Wszystko zależy od wielkości i stopnia dojrzałości.
Co ciekawe, na obu targowiskach sprzedawano warzywa i owoce z przydomowych, ekologicznych upraw. Od innych odróżniało je to, że były nieoczyszczone i mniej kształtne. Za to podobno bez nawozów.
Poniżej ceny owoców i warzyw, które zebraliśmy specjalnie dla naszych Czytelników.
- Ziemniaki – 60 groszy - 1 zł za kg
- Kapusta – 2,5 – 3 zł za główkę
- Pomidory – 3-7 zł za kg
- Ogórki – 2,5 – 6 zł za kg
- Koperek, pietruszka – 2 zł za pęczek
- Marchew – 1,5 – 2 zł za kg
- Cebula – 2,5 – 3 zł za kg
- Papryka – 7 -9 zł za kg
- Cukinia – 2-3 zł za kg
- Por – 2 zł za sztukę
- Kalafior – 3 zł za sztukę
- Sałata – 2 zł za sztukę
- Jabłka – 3-5 zł za kg
- Gruszki – 2,5 – 6 zł za kg
- Winogrona – 8 zł za kg
- Maliny – 10 – 14 zł za kg
- Śliwki – 3 zł za kg
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?