Adresy jadłodzielni w Toruniu
Oto adresy jadłodzielni w Toruniu:
Jadłodzielnia Manhattan - szafa na targowisku miejskim Manhattan, ul.Działowskiego, od strony Szosy Lubickiej - czynna 24 h
Jadłodzielnia Waryńskiego - ul.Waryńskiego 19, szafa przy bramie firmy budowlanej SiG - czynna 24 h
Jadłodzielnia - Dom Studencki nr 3, ul. Moniuszki 16/20, w holu, czynna od 7.00 do 20.00
- Nie przynosimy do jadłodzielni surowego mięsa, alkoholu i produktów zawierających surowe jaja. Przynosimy opisane produkty, z datą ich wykonania i zawartością - przypominają wolontariusze, prowadzący toruńskie jadłodzielnie.
Polecamy
Kto może skorzystać z jadłodzielni? Zasady funkcjonowania
Skorzystać z jadłodzielni może każdy, nie tylko niezamożny. Chodzi o to, by żywność się nie marnowała. Ktoś, kto np. przyniesie do jadłodzielni owoce ze świątecznego stołu, może poczęstować się czymś innym. "Jedz, dziel się i częstuj!" - to hasło przyświeca idei niemarnowania żywności.
Pierwsza jadłodzielnia w Toruniu powstała 3 lata temu, na targowisku Manhattan. Dokładnie 8 sierpnia 2016 roku otworzyła swoje podwoje i była pierwszą w regionie.Trudno zliczyć kilogramy żywności, które zostały uratowane przez 3 lata pracy jadłodzielni na Manhattanie. Trafiały tutaj warzywa, owoce, pieczywo, nabiał, konserwy, a także gotowe dania przynoszone z restauracji czy domów.
Jadłodzielnia nie funkcjonowałaby, gdyby nie ratownicy żywności. To oni np. ratują warzywa i owoce z targowiska. Inicjatorami powstania jadłodzielni w Toruniu byli społecznicy Sylwia Kowalska i Michał Piszczek. Obecnie z Manhattanem związani są także: Ida Wiśniewska, Anna Katarzyna Sadowska, Marcin Czarnowski i Angelika Jasiulewicz.
WARTO WIEDZIEĆ:
- Światowe organizacje i rządy państw biją na alarm. Marnujemy stanowczo za dużo żywności! W Unii Europejskiej gospodarstwa domowe wyrzucają rocznie ponad 98 milionów euro do kosza. W przeliczeniu na każdego mieszkańca Unii marnuje się średnio 173 kg żywności.
- W Polsce problemem tradycyjnie są okolice świąt, bo wciąż kupujemy na nie zbyt wiele żywności. Według polskich szacunków, co roku marnujemy około 9 milionów ton jedzenia! Z tego aż 2 mln w gospodarstwach domowych, co daje nam niechlubne piąte miejsce w Unii Europejskiej.
Zobacz także:
Sportowcy dla powodzian
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?