Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka skażone salmonellą trafiły do sprzedaży. Producent wycofuje je z obrotu. Sprawdź, czy nie masz skażonych jaj w domu

red.
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed jajami skażonymi salmonellą enteritidis, które trafiły do sklepów. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Producentem skażonych jaj jest Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas w Tychowie Nowym (woj. Świętokrzyskie). Kwestionowana partia jaj została wyprodukowana 25 czerwca 2018 r. Producent zdecydował się na wycofanie także jaj z datą 26 czerwca 2018 r.

Jak sprawdzić, czy kupiliśmy skażone jajka?

- jajka oznaczone są jako „jajka z chowu klatkowego kl. Wag. M"
- na skorupce posiadają kod 3PL26111314
- termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 i 24.07.2018
- nazwa producenta: Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas, Tychów Nowy 60, 27-220 Mirzec, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL26115902WE

Jajka można zwrócić do sklepu

Producent na swojej stronie internetowej http://fdniewczas.pl/ informuje konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Wycofane z obrotu jaja zostaną zutylizowane. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Producent prowadzi również działania zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego zagrożenia.

Czym grozi kontakt z zakażonymi jajkami

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie należy spożywać jaj z wymienionych partii, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Salmonella enteritidis wywołuje niebezpieczne dolegliwości żołądkowe-jelitowe, które mogą doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Bakteria ginie dopiero w temperaturze powyżej 70 st. C. Poprzez brak higieny i niewłaściwe postępowanie z zakażonymi produktami bakteria może być łatwo przeniesiona na inne produkty czy sprzęt kuchenny.

Niebezpieczne mrożonki

Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Więcej przeczytasz w materiale: Uwaga! Niebezpieczne mrożonki zabiły już 9 osób

Zobacz wideo: STARY, SCHOROWANY LIS SPACERUJE PO CENTRUM KOSTRZYNA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Jajka skażone salmonellą trafiły do sprzedaży. Producent wycofuje je z obrotu. Sprawdź, czy nie masz skażonych jaj w domu - Gazeta Lubuska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska