Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka z andrutów i żurek szefowej

Anna Matuszewska
Wczoraj do Warsztatu Terapii Zajęciowej w Brodnicy przyjechały panie z kół gospodyń wiejskich, aby wziąć udział w spotkaniu integracyjnym pt. „Tradycje Wielkanocne”.

Wczoraj do Warsztatu Terapii Zajęciowej w Brodnicy przyjechały panie z kół gospodyń wiejskich, aby wziąć udział w spotkaniu integracyjnym pt. „Tradycje Wielkanocne”.

<!** Image 2 align=right alt="Image 114416" sub="Julia Szuca wypożycza potrzebne lektury dla swojej siostry. Siostra jest osobą niewidomą, więc dość często korzysta z usług biblioteki książki czytanej / Fot. Anna Matuszewska">Integracja nie była jedynym celem, dla którego Barbara Tuptyńska, prezes Towarzystwa Rodziców Dzieci Specjalnej Troski w Brodnicy i szefowa warsztatów zaprosiła gospodynie z Bartniczki, Gorczenicy, Gortatowa i Szabdy.

- Spotkania takie mają na celu wyłonienie naszych przyjaciół - mówi kierownik placówki. - Będziemy robić „ścianę dobroci” przy WTZ, na której odciski swoich dłoni złożą nasi przyjaciele. O tym, kto złoży swój autograf na naszej ścianie, zadecyduje powołana kapituła.

Ważnym celem spotkania była rehabilitacja zawodowa niepełnosprawnych. Pod okiem pań mogli oni nauczyć się przygotowywania świątecznych potraw.

- Zrobiliśmy żurek, jajka faszerowane z pieczarkami, tuńczykiem i szynką oraz jajka z andrutów - mówi Anna Glabiszewska z KGW w Szabdzie.

<!** reklama>Po przygotowaniu świątecznych potraw w WTZ wszyscy podzielili się jajkami zrobionymi z andrutów i wspólnie zasiedli do stołu.

W podziękowaniu za przygotowane potrawy uczestnicy zajęć w WTZ zaprezentowali małą część artystyczną, w której przedstawili tradycje świąteczne. O najważniejszych opowiedziały same gospodynie.

Choć do świąt zostały jeszcze trzy tygodnie, panie już teraz zabierają się za przygotowania.

- Gotować zaczynam w Wielki Czwartek, ale porządki generalne oczywiście robię wcześniej - mówi Teresa Narodzonek, KGW Gortatowo.

Bardzo mało osób umie wyobrazić sobie Wielkanoc bez żurku. Dla większości jest to podstawowe danie na świątecznym stole. Swój przepis na żurek zdradziła „Nowościom” Barbara Tuptyńska.

- Wykorzystuję wywar od parzenia białej kiełbasy, dokładam włoszczyznę i podsmażone wcześniej na oliwie pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaję suszone grzyby, drobno pokrojoną kiełbasę, boczek i zakwaszam chrzanem z octem, zabielam śmietaną. Na końcu dodaję majeranek i czosnek. Przed nałożeniem zupy na dno talerzy kładę pokrojone, ugotowane jajka. Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska