Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Toyota zderzyła się z motocyklem w Rzeszowie. Motocyklista trafił do szpitala

NOWE
Toyota zderzyła się z motocyklem w Rzeszowie. Motocyklista trafił do szpitala

Nadchodzi Mormin Summer Lake II! Sprawdź szczegóły wydarzenia

NOWE
Nadchodzi Mormin Summer Lake II! Sprawdź szczegóły wydarzenia

Polecamy

Miejsce, które jest unikatem w skali kraju. Poznaj najmniejsze miasto w Polsce

Miejsce, które jest unikatem w skali kraju. Poznaj najmniejsze miasto w Polsce

Znamy bohatera majowego Community Day w Pokemon GO. Co można złapać?

Znamy bohatera majowego Community Day w Pokemon GO. Co można złapać?

Szczepionka na COVID-19 wycofana! Może powodować groźne skutki uboczne

Szczepionka na COVID-19 wycofana! Może powodować groźne skutki uboczne