Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców? Mamy na to sposoby!

opr. /KAK/
Na jesieni wykorzystajmy obfitość rodzimych smaków, by zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców znacznie częściej.
Na jesieni wykorzystajmy obfitość rodzimych smaków, by zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców znacznie częściej. fot. sxc.hu
Okazuje się, że spośród warzyw i owoców dzieci najbardziej lubią: pomidory, ogórki, marchewki oraz jabłka, banany, truskawki. Jednak polskie maluchy dla zdrowia wciąż jedzą ich zbyt mało w ciągu dnia. Jak zachęcić je do urozmaicenia codziennej diety?

- Tylko jedno na ośmioro dzieci je warzywa kilka razy dziennie, zaś owoce - jedno na sześcioro. To zdecydowanie zbyt mało. Na szczęście, zdaniem rodziców krajowe owoce lubi niemal każde dziecko. Dlatego świeże owoce i warzywa najlepiej właśnie te sezonowe kupować na lokalnych rynkach. Ważne jest, by zwracać uwagę na jakość oraz pochodzenie. Teraz, gdy naturalnie mamy do wyboru wiele rodzimych owoców jak rodzaje jabłek, gruszki, śliwki czy pomidory, ogórki i wiele innych pyszności warzywno-owocowych, należy wykorzystać tą obfitość i zafundować dzieciom naturalną bombę witaminową przed nadchodzącą chłodną jesienią i zimą. Zwiększy to ich odporność, wspomoże siły witalne, doda energii - mówi dietetyk Lidia Salwa. - Dzieci, które za chwilę pójdą do szkoły powinny zabierać ze sobą owoce i warzywa dodane do drugiego śniadania. Może to być kusząco słodkie i pachnące jabłko czy gruszka, kilka śliwek lub pokrojona w paski marchewka do chrupania zamiast chipsów.

Zabawa w smakowanie

Przyczyn, dla których dzieci jadają zbyt rzadko warzywa i owoce, może być wiele. Testują swoją moc wpływania na innych, otrzymują stale te same dania lub produkty lub po prostu mają swoje upodobania kulinarne. Trzeba działać z wyczuciem i fantazją. Najlepiej zaprosić dziecko do kuchni i pobawić się w gotowanie i smakowanie. Dzieciaki chętniej próbują potraw, w których przygotowywaniu pomagały. Eksperymentowanie w kuchni to świetna możliwość poznawania nowych smaków., rozpoznawanie warzyw i owoców, po zapachu czy smaku, z zawiązanymi oczami. Nieoczekiwane wrażenia z pewnością pozwolą otworzyć się dzieciom na próbowanie i poznawanie świata kulinarnego. Nie oznacza to, że od razu pokochają surową paprykę, ale na pewno otworzą się na próbowanie, a to pierwszy krok do sukcesu.

Możemy zacząć od podawania maluchowi małych porcji - wystarczy jedno warzywo lub owoc dziennie, następnie stopniowo zwiększajmy ich ilość. Ważna jest cierpliwość, konsekwencja obojga rodziców. Wytrwałość sprawi, że przy kolejnych posiłkach dziecko łatwiej sięgnie po produkty, które mu proponujemy.

Pozwól zgłodnieć

Na to, co jedzą dzieci, bardzo duży wpływ ma sposób odżywiania się rodziców i opiekunów. Dlatego jeśli chcemy zachęcić je do jedzenia warzyw i owoców sami powinniśmy jeść je z ochotą. Nie pytajmy też pociechy co zje, bo jest bardzo duża szansa, że nie wybierze warzyw. Lepsze rezultaty daje pytanie: "zjesz fasolkę szparagową czy brukselkę?".

Nie powinniśmy dać dziecku wyboru niejedzenia warzyw. - Za to z całą pewnością należy ograniczać dziecku niezdrowe przekąski między posiłkami. Dajmy im szansę, by zgłodniały. Jeśli na widoku będą stały owoce i pokrojone warzywa, to jest szansa, że to właśnie po nie sięgnie dziecko, jeśli poczuje się głodne - rodzi dietetyk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na echodnia.eu Echo Dnia Świętokrzyskie