Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kwiaty cukinii w cieście: jak je smażyć? Prosty przepis od naszej Czytelniczki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kwiaty cukinii są niskokaloryczne. W 100 gramach mają około 15 kalorii. Kwiaty cukinii to także źródło witaminy C i z grupy B.
Kwiaty cukinii są niskokaloryczne. W 100 gramach mają około 15 kalorii. Kwiaty cukinii to także źródło witaminy C i z grupy B. gettyimages.com/v_zaitsev
Nie wszyscy wiedzą, że kwiaty cukinii są jadalne. Główny sezon przypada na początek lipca. Najczęściej przygotowuje się je w cieście naleśnikowym, w tempurze (rzadkie ciasto smażone w głębokim tłuszczu) lub - z racji sporej wielkości - używa się ich do faszerowania. Zobacz przepis nadesłany przez naszą Czytelniczkę na smażone kwiaty cukinii. Smacznego!

W skrócie

Kwiaty cukinii – zastosowanie w kuchni

Warto pamiętać, że kwiaty cukinii mają szerokie zastosowanie w kuchni. Używa się ich między innymi jako składnik:

  • sałatek,
  • zapiekanek,
  • tart,
  • faszeruje à la gołąbki.

Można też ich używać do dekoracji zup, past warzywnych lub pasztetów.

Zobacz: 10 przepisów na dania z cukinią

Co zrobić z kwiatów cukinii?

Najprostszym sposobem na przygotowanie posiłków z kwiatów cukinii jest ich usmażenie. Można zrobić lekkie ciasto na bazie mąki pszennej lub mąki ryżowej. Do smażenia na głębokim tłuszczu warto też skorzystać z oleju o wysokiej temperaturze dymienia, czyli oleju rzepakowego i oleju ryżowego. Nasza Czytelniczka użyła w przesłanym przepisie oliwy z oliwek.

Smażone kwiaty cukinii - przepis

Składniki:

  • 20 świeżych kwiatów cukinii.
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka (150 g) oliwy z oliwek,
  • 1-2 łyżki zimnej wody.

Jak usmażyć kwiaty cukinii?

Przygotowanie:

  1. Z każdego kwiatu cukinii usuwamy żółty słupek i szypułkę, ostrożnie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie pośrodku, dodajemy sól, po jednej łyżce wody i oliwy. Dokładnie mieszamy, dodając tyle wody, aby uzyskać ciasto o dość gęstej konsystencji (tak, aby przylegało do kwiatów).
  3. Oliwę rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni do bardzo wysokiej temperatury. Zanurzamy w cieście 4-6 kwiatów cukinii jednocześnie i smażymy je z obu stron, do zarumienia.
  4. Smażone kwiaty cukinii odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu do spożycia.

Życzymy smacznego. Próbowaliście już dań z kwiatami cukinii?

Przepis nadesłała pani Barbara z Woli Rzędzińskiej na konkurs zorganizowany przez czasopismo „Dobra Kuchnia”.

Pyszne frytki każdego dnia

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kwiaty cukinii w cieście: jak je smażyć? Prosty przepis od naszej Czytelniczki - Strona Kuchni

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska