Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Unikaj gotowych przypraw! Stosuj naturalne zioła

Izabela Mortas
Olga Chaińska, dietetyczka i trenerka, zachęca, by korzystać z naturalnych ziół
Olga Chaińska, dietetyczka i trenerka, zachęca, by korzystać z naturalnych ziół Dawid Łukasik
W dzisiejszych czasach, kiedy jesteśmy zabiegani, coraz mniejszą uwagę przykładamy do tego, co wrzucamy do przygotowywanych potraw. Przeważnie dodajemy kupioną mieszankę przypraw, zapominając o smaku i aromacie ziół naturalnych. Mówi o tym Olga Chaińska, nasz ekspert - dietetyk i trener personalny, właścicielka klubu Expert Fitness w Kielcach.

- Najłatwiej nam zdecydowanie używać gotowych przypraw do potraw, typu vegeta, przyprawy do mięs, do ryb, do sosów czy kostki rosołowe - mówi Olga Chaińska. - Taką mieszankę najłatwiej nam dosypać szczególnie wtedy, gdy nie za bardzo umiemy dobierać poszczególne przyprawy i wahamy się, które będą ze sobą najlepiej współgrać. To błąd, ponieważ w takich gotowych przyprawach oprócz ziół znajdziemy również szkodliwe dla nas dodatki - dodaje dietetyk.

Dlaczego zioła naturalne są lepszym zamiennikiem od uniwersalnych przypraw? - Zioła to zazwyczaj liście krzewów i roślin, które można suszyć samemu, a następnie do woli łączyć, otrzymując odpowiadające nam aromaty i smaki potraw. Naturalne zioła nie zawierają ulepszaczy smaku oraz dużych ilości soli, które znajdują się w większości gotowych mieszanek przypraw - informuje Olga Chaińska.

Świeże i suszone zioła mogą dostarczyć jeszcze głębszego smaku niż gotowe przyprawy. Należy jednak pamiętać, by suszone zioła dodawać na początku gotowania w celu uwolnienia smaku, a świeże pod koniec, aby utrzymać ich świeżość. - Zioła są również zdrowsze niż sztuczne dodatki do przypraw. Te ostatnie mają negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie oraz mogą przyczyniać się do rozwoju chorób dietozależnych, a także po prostu uzależniać - zaznacza dietetyk.

Ilość przypraw i ich mieszanek dostępnych na polskim rynku jest bardzo duża. Mają one bardzo wyrazisty aromat i dodając zaledwie szczyptę można znacznie wzbogacić smak potrawy. Jednak czy warto z nich korzystać? Zobacz na kolejnych slajdach, co zawierają>>>ZOBACZ TAKŻE: 7 rzeczy, których natychmiast musisz pozbyć się z domu<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/23c0d963-9993-0309-c06a-6982637a7106,2fa6415a-bdea-78e3-8f6a-40fe4c16a565,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>(Źródło:Agencja TVNDostawca: x-news)

Co zawierają gotowe przyprawy? Sprawdź, co jesz ...

Naturalne przyprawy mają także właściwości przeciwutleniające, chroniące potrawy przed tworzeniem się szkodliwych dla organizmu produktów podczas takich zabiegów technologicznych jak smażenie, pieczenie czy duszenie, a także sprawiają, że potrawa staje się bardziej lekkostrawna.

- Zioła to bogate źródło witamin, pierwiastków i składników odżywczych. Dla przykładu oregano zawiera witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B, żelazo, selen, magnez, potas czy wapń - podkreśla Olga Chaińska. - Po za tym każde zioło pomaga w innych dolegliwościach. Majeranek zawiera witaminę A, C, P oraz minerały takie jak fosfor czy cynk, a także przeciwzapalne terpeny. Warto zainteresować się i dowiedzieć się, które zioła będą korzystne w przypadku przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej jelit, które będą regulowały poziom cukru we krwi, które uregulują gospodarkę wodną organizmu, a które będą działały przeciwzapalnie - zachęca.

Wykorzystaj magiczną moc ziół

Zioła wiosenne - oczyszczają organizm z toksyn i wzmacniają po zimie, chociaż nie zawierają olejków eterycznych. Za to letnie zioła przyprawowe, jak koper, lubczyk, bazylia, rozmaryn, hyzop i wiele, wiele innych - to cała gama aromatów. Zwiększają wartość odżywczą potraw, poprawiają trawienie i zachęcają do jedzenia. Bo smakowity aromat sprawia, że chętnie siadamy do posiłku, a i gotowanie staje się przyjemniejsze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Unikaj gotowych przypraw! Stosuj naturalne zioła - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska