Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienne smaki Top Chefa z Torunia

Paulina Błaszkiewicz
Paulina Błaszkiewicz
Czy tak wygląda przyszły „Top Chef”? Na zdjęciu Bartłomiej Witkowski w telewizyjnym programie kulinarnym
Czy tak wygląda przyszły „Top Chef”? Na zdjęciu Bartłomiej Witkowski w telewizyjnym programie kulinarnym Grzegorz Pytka
Czy kucharz z Torunia znajdzie się w finale „Top Chefa”? O tym przekonamy się niebawem. Wczoraj udało nam się zapytać torunianina o modne dania w sezonie jesiennym.

Bartłomiej Witkowski, kucharz z Torunia, który bierze udział w kulinarnym show Polsatu, jest bardzo zajętym człowiekiem. Poza programem telewizyjnym jest też praca w Copernicus Toruń Hotel. Mimo wielu obowiązków, znajduje czas na to, by wykorzystać jesień. W jakim sensie? Oczywiście kulinarnym.
[break]
- Jesień to bardzo dobry czas dla kucharzy. Mamy owoce sezonowe, takie jak śliwki czy jabłka, które można fantastycznie wykorzystać w kuchni, no i grzyby. W tym roku byłem, niestety, tylko raz na takim grzybobraniu i niewiele zebrałem, ale to nie oznacza, że nie zrobię kremu z grzybów. Muszę po prostu pójść jeszcze raz do lasu - mówi Bartłomiej Witkowski.

Co nam szef kuchni poleca?

Przede wszystkim robienie przetworów - co było również tradycją w jego rodzinnym domu. Dżemy, konfitury, grzybki w occie, ogórki, dynie. O tym, jak wygląda w tym roku jego domowa spiżarka, Bartłomiej Witkowski nie chciał mówić, ale powiedział za to o kilku wyrafinowanych daniach, które można przyrządzić w jesiennym sezonie. To wszystko składa się na dwudaniowy obiad z deserem. Od czego rozpoczniemy konsumpcję?
- Zaczynamy od delikatnej zupy z leśnych grzybów z cydrem jabłkowym i tymiankiem. Zupa, jak zaznaczam, jest dosyć lekka, więc na pewno wystarczy nam miejsca na danie główne, na które polecam smażoną pierś z kaczki z sosem z wędzonych śliwek, sałatką z marynowanych buraków z olejem dyniowym i puree ziemniaczanym z borowikami - zdradza nam kucharz, który jest wielkim fanem owoców i słodyczy. Nic dziwnego, że na koniec jesiennego biesiadowania przy stole polecił nam tartę o słodkim smaku.
Dyniowa tarta z marcepanem i sosem z dzikiej róży zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia i miłośników jesienno-zimowych smaków. W końcu marcepan większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.

Ostra rywalizacja w kuchni

- Jeśli ktoś w odpowiedni sposób przechowa dynię, to nie ma przeciwwskazań, aby wykorzystać ją ponownie w grudniu - mówi toruński kucharz, który, niestety, nie chciał nam zdradzić przepisu na te wyrafinowane dania. Kto wie, może zostaną wykorzystane w kulinarnym programie „Top Chef”, w którym bierze udział? Listę dań i przepisów już wykorzystanych można znaleźć na stronie internetowej programu. Warto wspomnieć, że program „Top Chef” szturmem podbił polską widownię. Od dwóch sezonów, w każdą środę widzowie oglądają zmagania profesjonalnych kucharzy, między którymi toczy się ostra rywalizacja. W ostatnią środę było podobnie, ale - jak powiedział nam Bartłomiej Witkowski - w kuchni to normalne. Poza nią wszyscy są dla siebie mili i serdeczni. - Kiedy gotuję, nie liczy się nic innego. W kuchni jest czas na pracę i wykonanie zadania. To nie jest dla mnie żadna nowość- dodaje kucharz.
Torunianie mogą trzymać kciuki za Bartłomieja Witkowskiego, aby to, co ugotuje, wysoko oceniło profesjonalne jury w składzie: Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz. Cała czwórka to mistrzowie kuchni, którzy mają bardzo wysokie wymagania. - Gotować dla nich to prawdziwe wyzwanie i zaszczyt. Mam nadzieję, że to, co zrobię, pozostawia tylko dobry smak - podsumowuje Bartłomiej Witkowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska