Chrzan najprawdopodobniej pochodzi z Europy Wschodniej. Należy do warzyw krzyżowych, podobnie jak gorczyca, wasabi (chrzan japoński), kapusta, brokuły i jarmuż. Jego długi, biały korzeń po starciu na tarce staje się przyprawą, liście można wykorzystywać np. jako dodatek do kiszenia ogórków. Dużych liści chrzanu używano dawniej do zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Korzeń chrzanu ma charakterystyczny ostry smak i zapach.
Zastosowanie chrzanu
Chrzan stosuje się głównie jako przyprawę, w okresie wielkanocnym i nie tylko idealnie nadaje się do tradycyjnej białej kiełbasy. Najpopularniejszą formą jego spożywania jest na surowo przygotowany z potartego korzenia octu, cukru i soli. Popularny jest także sos chrzanowy, do którego dodaje się majonez lub kwaśną śmietanę.
Polecamy
Chrzan i jego wartości odżywcze
Chrzan, choć spożywamy go stosunkowo mało i rzadko ma dość dużo składników mineralnych i witamin. Zawiera między innymi:
- witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę C, E i K
- cynk
- fosfor
- magnez
- potas
- sód
- wapń
- żelazo.
Co więcej, jak czytamy na msn.com.pl, chrzan jest bogaty w różne korzystne dla zdrowia związki roślinne, które mogą chronić przed rakiem, infekcjami i chorobami mózgu. Ma więc właściwości zdrowotne. Oprócz tych zalet ma także właściwości antybakteryjne. Poprawia także pracę układu oddechowego – chrzan powoduje pieczenie w zatokach, nosie i gardle, dlatego jest często stosowany w celu łagodzenia objawów przeziębienia i problemów z oddychaniem. Jakie są właściwości zdrowotne chrzanu przeczytasz w naszej galerii.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?