Pietruszka jest jednym z warzyw powszechnie wykorzystywanych w polskiej kuchni. Nie wszyscy zdają sobie sprawę nie tylko z walorów smakowych ale także leczniczych tego warzywa.
Natka pietruszki - zobacz, co zawiera
Natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, czarna porzeczka czy aronia. W dodatku zawiera również m.in. prowitaminę A, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy czy miedź. Jest bogata w witaminy i minerały!
- minerały: magnez, potas, wapń, sód, fosfor, cynk, miedź i mangan,
- witaminy – E, K, kwas foliowy,
- błonnik,
- chlorofil,
- olejki eteryczne,
- flawonoidy.
Polecamy
Zastosowanie natki pietruszki
Natka pietruszki ma w kuchni wiele zastosowań. Można ją dodawać do sałatek, ziemniaków, surówek, zup, jajecznicy, omletów czy nawet do herbaty. Jednym z najpopularniejszych zastosowań jest posypanie natką gorącego rosołu.
Natka ma również bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Jej działanie jest wszechstronne. Zobaczcie jakie.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?