Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jogurty wystawione z lodówki. Są bezpieczne?

Justyna Wojciechowska-Narloch
Nabiał lepiej kupować w miejscach, gdzie jest odpowiednio przechowywany
Nabiał lepiej kupować w miejscach, gdzie jest odpowiednio przechowywany Tymon Markowski
Sklepowe promocje bywają zaskakujące. I to nie tylko ze względu na ceny, ale również na proponowany klientom asortyment oraz sposób jego ekspozycji. Niestety, handlowcy chcąc pozbyć się zalegającego towaru, czasem łamią przepisy sanitarne.

Problem promocji w sklepach spożywczych zgłosił nam pan Tadeusz, Czytelnik „Nowości” z Rubinkowa.

- W jednym ze sklepów polskiej sieci natknąłem się na nabiał, któremu za dzień czy dwa kończył się termin przydatności do spożycia. Obniżono ceny i to nawet sporo. Były to jogurty, serki wiejskie i actimele, które wystawiono w zwykłym koszu, poza ladą chłodniczą. Nie wiem, jak długo tam stały, ale chyba coś tu było nie tak - zgłasza problem pan Tadeusz.

**

Czytaj też: Przebudowa "dziesiątki" jednak możliwa?**

O odpowiedź poprosiliśmy specjalistów z sanepidu.

- Wyprzedawanie po obniżonej cenie produktów spożywczych tuż przed upływem terminu ich przydatności do spożycia nie zwalnia sprzedawcy od zastosowania się do obowiązujących przepisów - zaznacza Hanna Wolska, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu. - Nie zawierające konserwantów świeże produkty mleczne - takie jak jogurty, kefiry, twarożki, serki wiejskie - powinny być przechowywane w temperaturze od plus 1-2 stopni do plus 4-6 stopni Celsjusza. W produktach tego typu przechowywanych poza urządzeniem chłodniczym zaczynają się namnażać drobnoustroje - psując ich smak, wygląd i konsystencję oraz walory zdrowotne.

Pan Tadeusz zaobserwował podobną sytuację w innym ze sklepów. Tu także miał wątpliwości co do przestrzegania sanitarnych procedur.

- Chodzi o inną wyprzedaż. W jednym koszu był pakowany próżniowo chleb, francuski sos do sałaty w butelce, herbatniki, suszone ananasy i czekolada. Ludzie w tym grzebali, opakowania się rozrywały, a zawartość mieszała. Nie wyglądało to wszystko zachęcająco - opowiada mężczyzna.

Przeczytaj również: Polskie ślady na Glinkach

I tu również jego wątpliwości rozwiewa toruński sanepid.

- Nie ma przeszkód, aby prowadzić promocyjną sprzedaż artykułów spożywczych różnego typu, zapakowanych w opakowania jednostkowe, we wspólnych koszach - pod warunkiem, że są to artykuły o takich samych bądź zbliżonych warunkach przechowywania - tłumaczy Hanna Wolska. - Przypadki uszkodzenia opakowania jednostkowego powinny być niezwłocznie zgłaszane obsłudze sklepu.
targowiskach. Handlujący kompletnie ignorują przepisy sanitarne.

NowosciTorun

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska