Kanie, maślaki i inne. Co można zrobić z grzybami?

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
Zaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
- Ruszyło się – szepczą grzybiarze i pędzą z koszami do lasu. W Toruniu i okolicach wysypu jeszcze nie ma, ale gdzieniegdzie masowo wyrastają kanie oraz młode maślaki.

Tegoroczne lato było bezlitosne wobec grzybiarzy. W kujawsko-pomorskiem – z powodu długotrwałej suszy – grzybów po prostu nie było. Nawet w miejsca tak pewnych jak Bory Tucholskie. Jak opowiadają nam Czytelnicy, w drugiej połowie czerwca pojawiło się trochę kurek, koźlarzy i borowików, ale na tym koniec. Późniejsze upały zupełnie wysuszyły ściółkę i grzyby po prostu nie rosły.

POLECAMY: Czy potrafisz rozpoznać te grzyby? Rozwiąż test

Ostatnie deszcze, które przeszły nad regionem, w istotny sposób nie poprawiły sytuacji w lasach. Mimo to przyroda rządzi się swoimi prawami i jak nadchodzi jesień, to muszą być grzyby. W okolicach Torunia zaczęły się pojawiać kanie, kurki i maślaki. Szczególnie te pierwsze należy uznać za wyjątkowo smaczne. Najczęściej podaje się je w formie smażonej – pokrojone na części kapelusze zapanierowane w rozmąconym jajku i bułce tartej.

Grzyby jadalne ZDJĘCIA: Jak wyglądają m.in. podgrzybki i bor...

Czytelnicy mają też inne, sprawdzone przepisy na przyrządzanie tych grzybów.

- Kiedy po raz pierwszy poczęstowałam nimi gości, to sami nie wiedzieli co jedzą. Zastanawiali się, co im podałam. Jedni twierdzili, że to ryby w occie, inni – że jakieś marynowane mięso – opowiada nam pani Joanna, Czytelniczka z okolic Lubicza.

Kobieta smaży kanie jak zawsze – w panierce, na oleju pomieszanym z masłem. Potem osącza je z tłuszczu i wkłada do wyparzonych słoików (raczej luźno). Potem przygotowuje zalewę z wody, octu, cukru, soli z liściem laurowym, pokrojoną w talarki cebulą i zielem angielskim. Sekret polega na tym, że nie może być ona zbyt intensywna, za kwaśna. Zalewa nią grzyby w słoikach i potem krótko pasteryzuje. Takie przetwory mogą stać kilka miesięcy. Ich smak jest wyborny.

Może Państwo zechcecie się pochwalić zebranymi przez siebie grzybami oraz przepisami na ich przyrządzenie? Czekamy na zdjęcia i opisy pod adresem online@nowosci.com.pl.

Te grzyby mogą zabić. Strzeż się sobowtórów grzybów jadalnyc...

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3