Kapusta wigilijna na święta: jak przygotować?
Kapusta wigilijna z grochem to wyjątkowe danie, które swoją premierę ma często właśnie na kolacji wigilijnej. Na co dzień nie mamy tyle czasu na gotowanie kapusty z grochem, która wymaga cierpliwości. Kapusta z grochem kiedyś była daniem świątecznym, które znajdowało się na weselnych, urodzinowych czy sylwestrowych stołach. Z czasem wersja postna kapusty z grochem znalazła się także na liście potraw wigilijnych. Kapusta z grochem przyrządzana jest w wielu tradycyjnych domach w całej Polsce. Jest jednym z dań, którego nie może zabraknąć na stole podczas kolacji wigilijnej. My polecamy tą z przepisu Magdy Gessler. Jest naprawdę pyszna! A jak zrobić to danie korzystając ze wskazówek słynnej restauratorki? Oto przepis!
Kapusta wigilijna wg. Magdy Gessler
Do wykonania kapusty z grzybami potrzebujemy:
5 dag suszonych prawdziwków
- 1 kg kapusty kiszonej
- 4 łyżki oleju lnianego (jeśli nie lubisz jego smaku, użyj innego)
- 1 jabłko złota reneta
- 4 owoce pigwy
- 2 cebule
- 1 łyżeczkę kminku
- 1 szczyptę soli
- 1 łyżeczkę cukru
Przygotowanie:
Grzyby trzeba zalać ciepłą wodą i zostawić na noc, by zmiękły. Następnego dnia trzeba je opłukać i ugotować w około 1,5 szklanki wody. Potem trzeba odcedzić.
Kapustę należy posiekać, ale nie wolno jej nie płukać, by nie straciła smaku. Na patelnię trzeba wlać 3 łyżki oleju i obsmażyć na nim kapustę oraz grzyby.
Cebulę trzeba obrać, a do garnka wlać 1 łyżkę oleju, włożyć cebule (w całości) i obsmażyć.
Jabłko trzeba pokroić w ćwiartki i dodać do kapusty. Trzeba też włożyć pigwę (w całości) oraz około 1 łyżeczki kminku. Następnie dodać cebule i dusić pod przykryciem. Po kilku minutach dodać cukier (w zależności od kwaśności kapusty łyżeczkę lub więcej), posolić.
Kapustę trzeba dusić przez 40 minut na najmniejszym ogniu. Potem danie należy odstawić na 3 godziny i znów duić. I tak dwa do trzech dni. Gdy kapusta będzie gotowa, należy wyjąć cebulę. Kapustę trzeba zamrozić i odgrzać przed wigilijną kolacją.
Kapusta wigilijna: jak pozbyć się zapachu przypalonej kapusty?
Jeśli w trakcie gotowania wigilijnej kapusty zdarzy się, że przypali się ona, to nie oznacza, że wigilijna kapusta jest do wyrzucenia. Jest na to sposób, by uratować przypaloną kapustę. Jeśli zauważymy, że kapusta się przypaliła, natychmiast przekładamy ją do nowego, czystego garnka. Do potrawy dodajemy jeden lub dwa... korki od wina. Pozwalamy zagotować się kapuście i gotujemy ją z korkami w środku przez 20-40 sekund, ciągle mieszając. Przykry zapach powinien zniknąć.
PORADA: Jeśli przed gotowaniem nie opłukałaś kiszonej kapusty i kapusta jest zbyt kwaśna, dolej w trakcie gotowania wody i po kilku minutach zbierz chochlą jej nadmiar. Skosztuj kapustę i jeśli nadal jest zbyt kwaśna, ponów czynność
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?