Karczma U Damroki zabłyśnie regionalnymi potrawami

Redakcja
Dyrektor Hubert Czachowski przed budynkiem karczmy „U Damroki”, który trafił do Torunia z Kaszub
Dyrektor Hubert Czachowski przed budynkiem karczmy „U Damroki”, który trafił do Torunia z Kaszub Jacek Smarz
Chciano w niej zrobić lokal z muzyką disco polo, ale szef Muzeum Etnograficznego powiedział stanowczo: „Nie!”. Co więc będzie? Restauracja z regionalnymi produktami pod auspicjami marszałka województwa.

W tej sprawie Muzeum Etnograficzne zawarło już umowę ze spółką wojewódzką o nazwie Regionalny Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Przysieku. Umowa dotyczy użyczenia lokalu na powstanie Centrum Produktu Regionalnego, czyli m.in. lokalu gastronomicznego funkcjonującego dalej pod tradycyjną nazwą karczma „U Damroki”. Pełna nazwa centrum zdradza, na co ma być położony główny nacisk w menu. Choć umowę podpisano już w kwietniu ubiegłego roku, to lokal ma zacząć funkcjonować dopiero w drugiej połowie 2015 roku.
[break]
Dobre, bo regionalne
Ostatni najemca karczmy nie wywiązywał się z zawartej umowy. Sprawa zakończyła się w sądzie. Na kolejnego ogłoszono w styczniu 2013 roku przetarg, który jednak nie został rozstrzygnięty.
- Jednym z warunków miał być program współpracy z nami. Zgłosiło się trzech chętnych. Pojawiły się pomysły organizacji występów zespołów, ocierających się o disco polo. Być może jest to klucz do zarabiania pieniędzy, ale my myśleliśmy raczej o czymś zupełnie innym - mówi Hubert Czachowski, dyrektor Muzeum Etnograficznego. Rozwiązanie problemu zaproponował marszałek województwa, któremu muzeum podlega.
Poza restauracją w obiekcie będzie funkcjonowało centrum sprzedaży i promocji produktów regionalnych, wytwarzanych w sposób ekologiczny, a bazujących na surowcach i środkach pochodzących z regionu kujawsko-pomorskiego. Ma to być również miejsce spotkań producentów tychże wyrobów. Na jakim etapie są prace?
- Spółka ma już skompletowaną dokumentację, związaną z przeprowadzeniem remontu tego obiektu i przystosowaniem go do nowego celu - mówi Magdalena Mike-Gęsicka, dyrektor marszałkowskiego Departamentu Nadzoru Właścicielskiego i Mienia.
Trójka w rękach spółki
Dyrektor Hubert Czachowski nie kryje radości.
- Przez lata funkcjonowania tego lokalu pod różnymi najemcami budynek mocno ucierpiał. Umowa ze spółką wojewódzką gwarantuje, że remont, który został zaplanowany, zostanie przeprowadzony z sensem - mówi. - Powstanie na naszym terenie Centrum Produktu Regionalnego idealnie koresponduje z naszą działalnością. To świetny pomysł. Mamy nadzieję, że taka formuła zda egzamin.
Centrum Produktu Regionalnego w Karczmie „U Damroki” będzie już trzecim obiektem zarządzanym przez wspomnianą spółką wojewódzką. Do tej pory Regionalny Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Przysieku objął już opieką dwa centra konferencyjno-hotelowe: „Daglezję” w Przysieku oraz „Wilgę” w Górznie.
Warto przy tej okazji wspomnieć, że Muzeum Etnograficzne - za pośrednictwem Urzędu Marszałkowskiego - przejęło w tym roku należący do miasta bunkier przeciwlotniczy przy ulicy Odrodzenia. Obiekt pochodzi jeszcze z czasów zimnej wojny. W jego skład wchodzi nadziemny budynek oraz 200 mkw. powierzchni podziemnej.
- Szukamy teraz środków, aby przeprowadzić generalny remont - mówi Hubert Czachowski. W pomieszczeniach nadziemnych miałyby powstać muzealne pracownie.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie