Kiszony pstrąg, stek z krokodyla... Nietypowe dania w Toruniu. Co można zjeść?
Stek z krokodyla i kiszony pstrąg! Oto najbardziej wyszukane dania z toruńskich restauracji. Gdzie warto zjeść?
W restauracji Luizjana, która mieści się przy ul. Mostowej i słynie z kuchni kreolskiej zjemy Chowder, czyli klasyczną, lekko pikantną, kremową zupę z Nowego Orleanu z dodatkiem kukurydzy, selera naciowego i bekonu.
Pod nazwą Gumbo kryje się tradycyjna lekko pikantna zupa cajuńska z okrą, na bazie ciemnego Roux, podana z mięsem z kaczego udka pieczonego w stylu confit.
Wśród dan głównych uwagę zwraca Etouffee. To klasyczny sos nowoorleański przygotowany na bazie jasnego Roux, okry, mleczka kokosowego i warzyw, podany z ryżem i rukolą. Do wyboru: z piersią z kurczaka i pikantną kiełbasą chorizo lub z krewetkami i kalmarami. Danie kosztuje 33 złote. Najdroższym daniem w menu, które trzeba zamówić wcześniej jest stek z krokodyla w stylu blackened, serwowany z pieczonymi ziemniakami w pomidorowym pesto oraz kreolską sałatką. Kosztuje 107 złotych.
POLECAMY: Weekend w Toruniu. Sprawdź, gdzie warto się wybrać!
POLECAMY: Wyrok dla Daniela "Magicala"! Sprawa patostreamera potoczyła się w sądzie błyskawicznie
POLECAMY: Kobiety poszukiwane przez kujawsko-pomorską policję. Sprawdź, czy nie mieszkają obok Ciebie! [ZDJĘCIA]