Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Tymczasem sprawa wyjątków od zakazu niedzielnego handlu w...

Kolejne sklepy będą sprzedawać w niedziele. Wykorzystają dopuszczone prawem zwolnienia z zakazu

Tymczasem sprawa wyjątków od zakazu niedzielnego handlu w tych dniach trafiła do Sądu Najwyższego. Chodzi o to, jak rozumieć „przeważającą działalność”. Najogólniej tłumaczono do tej pory, że jest nią ta działalność, jaką właściciel przedsiębiorstwa podał we wniosku o wpisanie firmy do krajowego rejestru sądowego.

Według sądu w Słupsku nie jest to takie oczywiste. Słupski sąd właśnie rozpatruje sprawę przedsiębiorcy obwinionego o nielegalny handel w niedziele. Przedsiębiorca tłumaczy się tym, że „przeważająca działalność” jego firmy to produkcja pieczywa i ciastek. Sędziowie ze Słupska wysłali pytanie do SN.


Przy okazji przypomnijmy, kiedy w tym roku całkiem legalnie swoje podwoje otworzyć będą mogły wszystkie sklepy. Na ten rok zaplanowano jeszcze 8 niedziel handlowych, podczas których czynne będą nie tylko „placówki pocztowe”.
Zakupy będziemy mogli zrobić:

28 marca,
25 kwietnia,
27 czerwca,
29 sierpnia,
12 grudnia
19 grudnia.

Zobacz również

Majówka w powiecie grodziskim. Sprawdź, co dzieje się w długi weekend!

Majówka w powiecie grodziskim. Sprawdź, co dzieje się w długi weekend!

Wypadek na drodze krajowej nr 11. Kierowca oddalił się z miejsca zdarzenia [ZDJĘCIA]

Wypadek na drodze krajowej nr 11. Kierowca oddalił się z miejsca zdarzenia [ZDJĘCIA]

Polecamy

Jak przeżyć majówkę za kółkiem i nie stracić auta?

Jak przeżyć majówkę za kółkiem i nie stracić auta?

W weekend majowy wracają promocje  "12 piw za darmo". Wzbudzają sporo kontrowersji

W weekend majowy wracają promocje "12 piw za darmo". Wzbudzają sporo kontrowersji

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby