Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kompot z suszu na wigilijny stół: jak zrobić? Proste przepisy Ewy Wachowicz oraz Ani Starmach

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
Wojciech Wojtkielewicz
Kompot z suszu ma tę cechę, że albo się go uwielbia, albo nienawidzi. Należy do kanonu dań podawanych na wigilijnym stole. I choć jest bardzo słodki, to nadal bardzo zdrowy. Skąd wziął się w Polsce i jak się go robi? Sprawdźmy, jaki przepis na wigilijny napitek mają Ewa Wachowicz oraz Ania Starmach.

Kompot z suszu na wigilijny stół: jak zrobić?

Kompot z suszu to tradycyjna potrwa wigilijna. Nasi przodkowie gotowali go nie tylko z okazji świąt, ale przez całą zimę. Według archeologów kompot z suszu pijemy ponad 1000 lat. Znaleziska pestek na najstarszych stanowiskach archeologicznych z czasów pierwszych Piastów dowodzą, że na pewno raczył się nim Mieszko I. A czemu z suszonych owoców? Bo w tamtych czasach nie było możliwości przechowania świeżych jabłek czy gruszek.

Polecamy

Kompot z suszu na wigilijny stół: składniki
Suszone owoce korzystnie wpływają na organizm człowieka. Zawierają witaminy, zwłaszcza A, K i B. Są także cennym źródłem mikroelementów - miedzi, żelaza, magnezu i potasu. Co ważne – to również idealne źródło błonnika. Suszone jabłka pomagają w niestrawności, morele zabezpieczają przed anemią, gruszki odkwaszają układ pokarmowy, figi są dobrym źródłem wapnia oraz poprawiają przemianę materii, śliwki są cennym źródłem antyoksydantów, a rodzynki odkwaszają organizm oraz eliminują stres.

Kompot z suszu podaje się pod koniec wigilijnej wieczerzy. Nie tylko znakomicie gasi pragnienie, lecz także ułatwia strawienie obfitego posiłku. Kompot wigilijny stanowi również wyśmienity deser. Dodajmy, że napitek ten ma charakterystyczny aromat, który podkreślony jest dodatkiem przypraw korzennych. Jego najprostsza wersja z suszonych śliwek to klasyka. Warto go jednak wzbogacić innymi owocami, w tym egzotycznymi.

Owoce potrzebują czasu

Zasada przygotowania kompotu jest prosta. Gotuje się go krótko, jednak aby owoce dobrze napęczniały i po ugotowaniu były odpowiednio miękkie, warto je namoczyć na co najmniej 2-3 godziny przed ugotowaniem (można także na noc). Trzeba też pamiętać, by kompot ugotować odpowiednio wcześnie, aby zdążył ostygnąć, a smaki się połączyły.

  • Kompot z suszu Ani Starmach
  • • 3 l wody
  • • 300 g suszonych śliwek
  • • 200 g suszonych jabłek
  • • 100 g suszonych gruszek
  • • skórka obrana z 2 cytryn
  • • kawałek kory cynamonowej
  • • 5 goździków
  • • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • • garść rodzynek

Sposób wykonania
Wszystkie składniki (oprócz miodu) umieść w dużym garnku. Do garnka wlej 3 liry wody. Podgrzewaj na średnim ogniu około 30 minut. Po ugotowaniu wyciągnij skórkę z cytryny i cynamon. Możesz dosłodzić kompot miodem. Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak kompotu – nie dodawaj go. Kompot najlepiej smakuj ostudzony, jeśli jego smak jest zbyt intensywny –rozcieńcz go przegotowaną wodą.

Kompot z suszu Ewy Wachowicz

  • •garść suszonych jabłek
  • •garść suszonych moreli
  • •garść suszonych gruszek
  • •garść suszonych śliwek
  • •goździki
  • •2 kawałki cynamonu
  • •cukier
  • •cytryna

Sposób wykonania
Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i cynamonem. Zagotować (na wolnym ogniu ok. 1 godz.). Posłodzić do smaku. Przecedzić, przelać do dzbanka lub wazy (do naczynia można wrzucić kilka wygotowanych owoców). Dorzucić kilka plasterków cytryny.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska