Spis treści
Co jest potrzebne do zrobienia konfitury z czereśni?
Do przygotowania smakowitej konfitury z czereśni potrzebny ci będzie m.in. średni rondel i niewielkie słoiki o pojemności ok. 200-300 ml i zaledwie trzy łatwo dostępne produkty spożywcze.
Składnik na konfiturę z czereśni:
3 kg dojrzałych i jędrnych czereśni;
1,5 kg cukru;
sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Jak przygotować owoce na konfiturę z czereśni?
Zanim zabierzesz się za zrobienie konfitury z czereśni, upewnij się, że owoce są smaczne, nierobaczywe i nadają się do przygotowania domowych przetworów na zimę. Owoce umyj tuż przed ich przetwarzaniem. Nie odrywaj ogonków przed myciem, ponieważ zapobiegają one utracie soku podczas płukania. Najlepiej zanurz czereśnie w dużej misce z zimną wodą zmieszaną z łyżeczką sody oczyszczonej. Po umyciu w takim roztworze, czereśnie dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, unikając długiego moczenia, aby owoce nie nasiąkły wodą. Do drylowania możesz użyć klasycznej drylownicy lub słomki do napojów, wkładając ją w miejsce ogonka i mocno naciskając, aby wypchnąć pestkę. Można także naciąć owoce ostrym nożykiem, aby łatwo usunąć pestki.
Najlepszy przepis na konfiturę z czereśni. Tę recepturę warto znać!
Zrobienie pysznej konfitury z czereśni nie jest skomplikowane i nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi przetworami na zimę, na pewno sobie świetnie z tym poradzisz.
Tak krok po kroku zrobisz konfiturę z wiśni:
W pierwszym kroku szczegółowo przejrzyj czereśnie, wyeliminuj te przejrzałe czy zepsute i dokładnie umyj przebrane czereśnie.
Pozbądź się ogonków i listków.
Następnie precyzyjnie wydryluj owoce przygotowane na konfiturę z czereśni.
Pozbawione pestek czereśnie umieść w garnku i włącz pole grzewcze kuchenki.
W kolejnym kroku dodaj do owoców sok wyciśnięty z cytryny, lekko posyp czereśnie cukrem i delikatnie wymieszaj zawartość garnka za pomocą drewnianej łyżki.
Zaczekaj, aż owoce zaczną puszczać sok i go odlej do drugiego naczynia.
Gdy pozyskasz ok. 300 ml soku z czereśni, dodaj cukier i rozpuść go, podgrzewając naczynie na palniku.
Następnie dodaj podgotowane czereśnie i podgrzewaj je jeszcze przez ok. 35-40 minut, cały czas mieszając składniki.
Po tym czasie gorąca konfiturę przełóż do czystych oraz wyparzonych słoików i mocno je zakręć.
W kolejnym kroku na dnie szerokiego garnka połóż bawełnianą ścierką i ustaw na niej słoiki w niewielkiej odległości od siebie. Naczynia nie powinny się stykać. Do garnka wlej wodę do ok. 3/4 wysokości słoików.
Uruchom palnik na średnią moc i doprowadź wodę do wrzenia.
Następnie zmniejsz moc płyty grzewczej i pasteryzuj słoiki z konfiturą z czereśni przez ok. 20-25 minut. Po zakończeniu pasteryzacji denka powinny być wklęśnięte.
Słoiki ustaw zakrętkami do dołu na stole czy kuchennym blacie.
Po ostygnięciu umieść gotową konfiturę w suchym i zacienionym miejscu. Smacznego!
To też może cię zainteresować:Jak kisić ogórki na zimę? To proste. Najlepszy przepis na ogórki kiszone domowym sposobem
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Regiodom codziennie. Obserwuj Regiodom!