[break]
- Pewnie w tym roku skorzystam z cateringu na święta, bo pracuję nawet w Wigilię. Nie mam nie tylko sił, ale i czasu na gotowanie - przyznaje pani Elżbieta, główna księgowa toruńskiej firmy.
Już nie przyjmują
Tradycyjnie już świątecznym cateringiem od wielu lat zajmują się wychowankowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu.
- Niestety, u nas już od trzech tygodni nie można składać zamówień - mówi Anna Welka, kierownik warsztatów szkolnych. - Pierwsze chętne osoby zgłaszały się już we wrześniu. Wydajemy potrawy do 18 grudnia.
PRZECZYTAJ:Można mniej się pomęczyć
W „Gastronomiku” największym powodzeniem cieszą się strucle makowe (8,50 zł za sztukę), paszteciki z kapustą (60 gr), pierogi i krokiety, minibabeczki z kajmakiem (20 gr).
Właśnie zakończyły się świąteczne zapisy w restauracji „Magdalenka” przy ulicy Mickiewicza w Toruniu.
- Od poniedziałku przestaliśmy przyjmować nowe zamówienia. Cztery osoby odesłaliśmy. W tym roku przeżywamy prawdziwe oblężenie - mówi Edyta Cedro, szefowa kuchni. - Nasi klienci najczęściej decydowali się na pierogi z kapustą i grzybami (9 złotych za dziesięć sztuk). Chętnie zamawiano też ryby po grecku, węgiersku i w zalewie.
Jeszcze czekają
Jest wiele innych miejsc, gdzie wciąż czekają na klientów. Zarówno w samym Toruniu, jak i poza nim.
- Do 20 grudnia przyjmujemy zamówienia, ale osobiście i z jakąkolwiek zaliczką - wyjaśnia Celina Wiśniewska, właścicielka restauracji „Olimp” przy ulicy Świętopełka w Toruniu.- Odbiór we własnym zakresie 23 grudnia albo następnego dnia rano. Mamy bardzo dużo stałych i nowych klientów. Dużym popytem w „Olimpie” cieszą się pasztety, paszteciki, ryby. Pasztet z żurawiną i śliwkami kosztuje 15 zł za kg. Szczegóły na: www.restauracja-olimp.com.pl.
Można jeszcze zaopatrzyć się na święta w Pałacu Romantycznym w Turznie. I tu klientów nie brakuje.
- Działamy od trzech lat, informacje rozchodzą się pocztą pantoflową. Mamy już wielu chętnych na świąteczne potrawy, ale nadal zapisujemy do 21 grudnia - zachęca Karina Grucza, kierownik marketingu w Pałacu Romantycznym. - Klienci decydują się nie tylko na menu typowo wigilijne, ale i na pozostałe dni świąteczne. Nie brakuje osób korzystających z tego, że przy rachunku powyżej 400 zł mają transport gratis. Obsługa zawozi potrawy w Wigilię.
Całymi blachami
Jak dodaje Karina Grucza nie tylko tradycyjne dania znajdują amatorów.
Popularny jest w tym roku krem z raków (25 zł/litr). Klienci często wybierają cielęcinę w sosie grzybowym (20 zł/150 g), zrazy z gęsi (14 zł/100 g).
Ryby cieszą się mniejszym popytem, ale schodzi dużo rybnych zakąsek, jak np. pstrąg w galarecie (8 zł/100 g).
Ciasta zamawiane są całymi blachami, np. marcepanowe (65 zł/ blacha).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?