Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krem z raków na wigilijnym stole

Mariola Lorenczewska
Mariola Lorenczewska
Justyna Stachyra i Kamila Tyszkiewicz z ZSG-H i strucle makowe
Justyna Stachyra i Kamila Tyszkiewicz z ZSG-H i strucle makowe Grzegorz Olkowski
Amatorów gotowych dań nie brakuje. Najbardziej pracochłonne potrawy sporo gospodyń woli zamówić, niż przyrządzać je samemu we własnej kuchni.

[break]
- Pewnie w tym roku skorzystam z cateringu na święta, bo pracuję nawet w Wigilię. Nie mam nie tylko sił, ale i czasu na gotowanie - przyznaje pani Elżbieta, główna księgowa toruńskiej firmy.

Już nie przyjmują

Tradycyjnie już świątecznym cateringiem od wielu lat zajmują się wychowankowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu.

- Niestety, u nas już od trzech tygodni nie można składać zamówień - mówi Anna Welka, kierownik warsztatów szkolnych. - Pierwsze chętne osoby zgłaszały się już we wrześniu. Wydajemy potrawy do 18 grudnia.

PRZECZYTAJ:Można mniej się pomęczyć

W „Gastronomiku” największym powodzeniem cieszą się strucle makowe (8,50 zł za sztukę), paszteciki z kapustą (60 gr), pierogi i krokiety, minibabeczki z kajmakiem (20 gr).

Właśnie zakończyły się świąteczne zapisy w restauracji „Magdalenka” przy ulicy Mickiewicza w Toruniu.

- Od poniedziałku przestaliśmy przyjmować nowe zamówienia. Cztery osoby odesłaliśmy. W tym roku przeżywamy prawdziwe oblężenie - mówi Edyta Cedro, szefowa kuchni. - Nasi klienci najczęściej decydowali się na pierogi z kapustą i grzybami (9 złotych za dziesięć sztuk). Chętnie zamawiano też ryby po grecku, węgiersku i w zalewie.

Jeszcze czekają

Jest wiele innych miejsc, gdzie wciąż czekają na klientów. Zarówno w samym Toruniu, jak i poza nim.

- Do 20 grudnia przyjmujemy zamówienia, ale osobiście i z jakąkolwiek zaliczką - wyjaśnia Celina Wiśniewska, właścicielka restauracji „Olimp” przy ulicy Świętopełka w Toruniu.- Odbiór we własnym zakresie 23 grudnia albo następnego dnia rano. Mamy bardzo dużo stałych i nowych klientów. Dużym popytem w „Olimpie” cieszą się pasztety, paszteciki, ryby. Pasztet z żurawiną i śliwkami kosztuje 15 zł za kg. Szczegóły na: www.restauracja-olimp.com.pl.

Można jeszcze zaopatrzyć się na święta w Pałacu Romantycznym w Turznie. I tu klientów nie brakuje.

- Działamy od trzech lat, informacje rozchodzą się pocztą pantoflową. Mamy już wielu chętnych na świąteczne potrawy, ale nadal zapisujemy do 21 grudnia - zachęca Karina Grucza, kierownik marketingu w Pałacu Romantycznym. - Klienci decydują się nie tylko na menu typowo wigilijne, ale i na pozostałe dni świąteczne. Nie brakuje osób korzystających z tego, że przy rachunku powyżej 400 zł mają transport gratis. Obsługa zawozi potrawy w Wigilię.

Całymi blachami

Jak dodaje Karina Grucza nie tylko tradycyjne dania znajdują amatorów.

Popularny jest w tym roku krem z raków (25 zł/litr). Klienci często wybierają cielęcinę w sosie grzybowym (20 zł/150 g), zrazy z gęsi (14 zł/100 g).

Ryby cieszą się mniejszym popytem, ale schodzi dużo rybnych zakąsek, jak np. pstrąg w galarecie (8 zł/100 g).

Ciasta zamawiane są całymi blachami, np. marcepanowe (65 zł/ blacha).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska