MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka...
fot. Yaroslav Shuraev/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Sałata

Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka to cenne produkty spożywcze, które stanowią źródło witamin i związków mineralnych. Ich zielony kolor to zasługa chlorofilu, który jest silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejsza stan zapalny w organizmie i spowalnia proces starzenia się komórek.

Sałata obfituje również w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit, przyspiesza metabolizm, reguluje rytm wypróżnień, łagodzi zaparcia, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Powszechnie uważa się, że sałata to najlepsze źródło kwasu foliowego, jednak jest to mylne przekonanie. Porcja 100 g zawiera bowiem 75 mcg tej witaminy.

Zobacz również

Budowa kładki na zakopiance. Akcja z montażem wielkich przęseł

Budowa kładki na zakopiance. Akcja z montażem wielkich przęseł

Fenomen Klimontowa. Futbolistki zapisały się już w historii Pucharu Tymbarku [FOTO]

Fenomen Klimontowa. Futbolistki zapisały się już w historii Pucharu Tymbarku [FOTO]

Polecamy

Nie zaszczepiła synka. Sąd zmusił ją do szczepienia i ukarał grzywną. Czy to możliwe?

Nie zaszczepiła synka. Sąd zmusił ją do szczepienia i ukarał grzywną. Czy to możliwe?

Sklep znanej sieci marketów nie zalicza już rabatów jak dawniej. Klienci oburzeni

Sklep znanej sieci marketów nie zalicza już rabatów jak dawniej. Klienci oburzeni

Kwiaty doniczkowe żółkną, ich liście mają plamy? Uważaj na oparzenia słoneczne!

Kwiaty doniczkowe żółkną, ich liście mają plamy? Uważaj na oparzenia słoneczne!