"Kuchenne rewolucje" w Kujawsko-Pomorskiem. Jak Magda Gessler zmieniła restaurację pod Dobrzyniem nad Wisłą? Emisja odcinka już dziś!
"Kuchenne rewolucje" w Kujawsko-Pomorskiem. Jak Magda Gessler zmieniła restaurację pod Dobrzyniem nad Wisłą? Emisja odcinka już dziś!
Przypomnijmy, że istniejące od dawna gospodarstwo agroturystyczne w Glewie od początku nastawione było na ekologię i lokalne produkty. Jeśli jajka to tylko od prawdziwej, wiejskiej kury, gościom serwowane były wiejskie kiełbasy i mięsa od zaprzyjaźnionych gospodarzy z okolicy i miód z pasieki za domem. Mleko i ser zawdzięczali własnym krowom. Jabłka ze starego sadu pachniały na stołach i w koszach przez cały rok.
POLECAMY:Tak powstawał nowy szpital na Bielanach w Toruniu (2017-2019). Zobaczcie zdjęcia
W restauracji serwowano między innymi szynkę z kością w bejcy miodowo-piwnej pieczoną w piecu chlebowym, kotlety z mielonej gęsiny przygotowywane w glinianych garnkach z kaszą lub ziemniakami, warzywami, jabłkami, ziołami i wędzonką pieczone w piecu chlebowym, czerninę i sodziaki – lokalny produkt przypominający kebab z polskimi kiełbasami i warzywami. Hitem był też smalec oraz jabłka starych odmian zapiekane z serem lazur i borówkami.
POLECAMY:Co dalej z Toruńskimi Sukiennicami? Tak widzieli je architekci [WIZUALIZACJE]
POLECAMY:Największy park wodny w Europie - znamy datę otwarcia! Jakie atrakcje dla odwiedzających? Ile będą kosztować?