Kulinarne inspiracje czerpie z różnych źródeł

red
Katarzynie Radomskiej z Centrum Sztuki Współczesnej „Znaki Czasu” w Toruniu gotowanie sprawia dużą przyjemność, a zwłaszcza pieczenie.

Pani Katarzyna kulinarne inspiracje czerpie z różnych źródeł.

- Gdy na targu, w sklepie widzę jakiś produkt, już wiem, co mogę z niego przyrządzić - mówi „Nowościom”. - Zaglądam do kulinarnych książek i czasopism najczęściej wtedy, gdy chcę zrobić coś tradycyjnego, przypomnieć sobie proporcje.

Pani Katarzyna uwielbia tartę szparagową z ciasta francuskiego, dlatego chętnie dzieli się przepisem.

Potrzebne są: 1 opakowanie (rolka) ciasta francuskiego z lodówki, 10 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami, 4 plastry wędzonej szynki, np. westfalskiej lub szwarcwaldzkiej, 10 dag twardego koziego sera, np. chevrette, 2 jajka, 3 łyżki śmietany 12-proc. lub jogurtu bałkańskiego, sól, pieprz świeżo mielony, płaska łyżeczka cukru (do gotowania szparagów), listki świeżego tymianku, odrobina oliwy.

- Szparagi należy opłukać i włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię
- mówi Katarzyna Radomska. - Gotować 5-7 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zagiąć do środka na głębokość 1 cm i posmarować oliwą. Jajka lekko rozmieszać ze śmietaną i rozsmarować na cieście. Następnie posypać grubo startym serem, obłożyć plastrami szynki i odcedzonymi z wody szparagami. Piec około 20 minut do zezłocenia się brzegów. Gotową tartę posypać listkami tymianku. Kroić nożem do pizzy. Smacznego!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3