Pani Katarzyna kulinarne inspiracje czerpie z różnych źródeł.
- Gdy na targu, w sklepie widzę jakiś produkt, już wiem, co mogę z niego przyrządzić - mówi „Nowościom”. - Zaglądam do kulinarnych książek i czasopism najczęściej wtedy, gdy chcę zrobić coś tradycyjnego, przypomnieć sobie proporcje.
Pani Katarzyna uwielbia tartę szparagową z ciasta francuskiego, dlatego chętnie dzieli się przepisem.
Potrzebne są: 1 opakowanie (rolka) ciasta francuskiego z lodówki, 10 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami, 4 plastry wędzonej szynki, np. westfalskiej lub szwarcwaldzkiej, 10 dag twardego koziego sera, np. chevrette, 2 jajka, 3 łyżki śmietany 12-proc. lub jogurtu bałkańskiego, sól, pieprz świeżo mielony, płaska łyżeczka cukru (do gotowania szparagów), listki świeżego tymianku, odrobina oliwy.
- Szparagi należy opłukać i włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię
- mówi Katarzyna Radomska. - Gotować 5-7 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zagiąć do środka na głębokość 1 cm i posmarować oliwą. Jajka lekko rozmieszać ze śmietaną i rozsmarować na cieście. Następnie posypać grubo startym serem, obłożyć plastrami szynki i odcedzonymi z wody szparagami. Piec około 20 minut do zezłocenia się brzegów. Gotową tartę posypać listkami tymianku. Kroić nożem do pizzy. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?